Hoe kan ik tinnitus of oorsuizen (oorsuizingen) voorkomen?

Hoe kan ik tinnitus of oorsuizen (oorsuizingen) voorkomen?

Enkele voorzorgsmaatregelen kunnen tinnitus of oorsuizen helpen voorkomen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en dat geld uiteraard ook voor tinnitus of oorsuizen. Deze zijn uiteraard niet altijd tegen te houden - in veel gevallen is de oorzaak van deze aandoening onbekend - maar enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen niettemin de risico's op tinnitus of oorsuizen toch aanzienlijk terugdringen.

In sommige gevallen wordt tinnitus of oorsuizen veroorzaakt door blootstelling aan ongemeen harde geluiden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij concerten van popgroepen, maar ook op de werkvloer loert het risico op tinnitus of oorsuizen om de hoek. Daarom adviseert de medische wetenschap om de blootstelling aan harde geluiden tot een minimum te beperken. Dat geldt onder andere voor muziek, machines, geweervuur enzovoort.

Uiteraard is niet altijd mogelijk om de blootstelling aan dergelijke zware geluidsbronnen te vermijden. In dat geval is het aangewezen om oorstopjes of oordopjes te dragen. Een alternatief kan in bepaalde gevallen een koptelefoon zijn. Toch is voorzichtigheid geboden, want niet alle oorbeschermers zijn even effectief. Zo is de bruikbaarheid van oorwatjes meestal onvoldoende om de gehoororganen te beschermen. Vooral bij de hoge frequenties kunnen dergelijke watjes vaak niet beletten dat er schade ontstaat. Tussen haakjes: met oorwatjes loopt u bovendien het risico dat ze komen vast te zitten in het oorkanaal.

Wees voorzichtig met het gebruik van koptelefoons wanneer u naar muziek luistert. Wanneer de muziek zo luidt wordt afgespeeld dat anderen hem eveneens kunnen horen, staat de installatie te hard. Hetzelfde geldt wanneer u vanwege de te luide muziek geen andere geluiden meer kunt horen. Zet in dat geval de volumeknop weer wat lager.

Daarnaast zijn er de adviezen die altijd en overal gelden, maar die ook tinnitus of oorsuizen kunnen helpen voorkomen. Drink zo weinig mogelijk dranken die alcohol of cafeïne bevatten en probeer te stoppen met roken. Nicotine kan tinnitus of oorsuizen veroorzaken door het reduceren van de bloedstroom naar de hersenen. Uiteraard mag ook regelmatige lichaamsbeweging niet vergeten worden in de strijd tegen tinnitus of oorsuizen. Lichaamsbeweging stimuleert de bloedstroom naar het oor. Tenslotte is het ook zaak om het gewicht onder controle te houden. Bij zwaarlijvige mensen komt tinnitus of oorsuizen vaker voor dan bij magere mensen.

Syndicatie