Hoe wordt een een zonnesteek of zonneslag behandeld?

Hoe wordt een een zonnesteek of zonneslag behandeld?

Afkoeling van het slachtoffer is het eerste wat dient te gebeuren

Wie door een een zonnesteek of zonneslag wordt getroffen, dient onmiddellijk behandeld te worden. Hou er daarom rekening mee dat wanneer de omstandigheden in die richting kunnen wijzen - zeg maar heel warm zomerweer of de aanwezigheid in een plaats waar het om één of andere reden heel warm is - de symptomen van een zonnesteek of zonneslag nooit verwaarloosd mogen worden.

Maar hoe wordt een een zonnesteek of zonneslag nu eigenlijk behandeld? Onmiddelijke behandeling is, zoals we hierboven al zeiden, noodzakelijk. Alleen zo kan de beschadiging van vitale organen voorkomen worden. De afkoeling van het slachtoffer is het eerste wat dient te gebeuren. Breng de man of vrouw die een zonnesteek of zonneslag heeft gekregen meteen naar een schaduwrijke plek, doe de kleren uit en wrijf koel of lauw water over de kin. Bij de behandeling van een zonnesteek of zonneslag kan het besproeien met een tuinslang absoluut geen kwaad.

Belangrijk is dat het slachtoffer van een zonnesteek of zonneslag opnieuw begint te zweten. Het werken van de zweetklieren kan onder andere ook bevorderd worden door het plaatsen van ijsblokjes onder de ellebogen of in de lies. Hoe daarbij de lichaamstemperatuur van de zieke goed in de gaten. Blijf voor afkoeling zorgen tot die lichaamstemperatuur opnieuw daalt tot het normale niveau van 36 tot 37 graden Celsius.

Vergeet echter niet om de hulpdiensten te verwittigen, want een zonnesteek of zonneslag is een serieuze aandoening. Kunnen de hulpdiensten niet snel genoeg ter plekke zijn, dan is het zaak om raad te vragen wat er tijdens de wachttijd nog kan gebeuren om de zonnesteek of zonneslag te behandelen. Hou echter zelf het hoofd koel, want paniek is in het geval van een zonnesteek of zonneslag steeds een slechte raadgever. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om met het slachtoffer te gaan sleuren in de richting van een ziekenhuis.

Het alllerbelangrijkste in het geval van een zonnesteek of zonneslag is dat het slachtoffer uitgedroogd raakt. Maar dit advies geldt eveneens wat het voorkomen van een zonnesteek of zonneslag betreft. Bovendien valt het ten sterkste af te raden om grote fysieke inspanningen te doen bij heet en vochtig weer. Is het toch onvermijdelijk dat u in de hitte moet werken, vergeet niet om veel te drinken om zo een zonnesteek of zonneslag te voorkomen. Blijf bij water of frisdrank en drink niet te veel alcohol, koffie en thee. Deze drie laatste dranken kunnen dehydratatie in de hand werken. Zorg dat u regelmatig een pauze neemt, zet een zonnehoed op en draag lichte kleding.

Syndicatie