Kan ik gaan joggen of aan fitness doen wanneer ik aan incontinentie lijdt?

Kan ik gaan joggen of aan fitness doen wanneer ik aan incontinentie lijdt?

Lichaamsbeweging is ook belangrijk voor wie aan incontinentie lijdt, maar er dienen wel enkele voorzorgsmaatregelen getroffen te worden

Voor wie aan incontinentie lijdt, kan het leven soms behoorlijk moeilijk worden. Kan ik gaan joggen of fitness doen wanneer ik aan incontinentie lijdt?, zo luidt een veelgestelde vraag. Het antwoord op deze vraag moet vanzelfsprekend ‘ja’ luiden, want lichaamsbeweging is ook belangrijk voor wie aan incontinentie lijdt. Er dienen wel echter wel enkele voorzorgsmaatregelen getroffen te worden om ‘ongelukken’ te vermijden.

De nachtmerrie van iemand die aan incontinentie lijdt, is dat tijdens het sporten het ongewenste zich voordoet: in de buurt van het kruis van de broek verschijnen er – duidelijk zichtbaar – natte vlekken. Inderdaad, u hebt weer urine ‘gemorst’. In het ergste geval zult u gedwongen zijn te moeten uitleggen dat u aan incontinentie lijdt, wat voor sommige mensen heus geen pretje is.

De reden waarom u aan incontinentie lijdt, doet er eigenlijk niet toe. Vaak start incontinentie met een zwangerschap, als gevolg van opgelopen kwetsuren, na een operatie aan de prostaat enzovoort. Roger Dmochowski, uroloog en directeur van het Vanderbilt Continence Center in Nashville, is van mening dat de onvoorspelbaarheid het belangrijkste probleem is dat met incontinentie kan gelinkt worden. De ene keer wordt een grote hoeveelheid urine ‘geloosd’, de volgende keer slechts een kleine. Die onvoorspelbaarheid brengt mee dat incontinentie-patiënten vaak zich gaan wegstoppen en dingen die ze graag doen niet meer gaan doen. Dat kan bijvoorbeeld sporten of dansen zijn. De ene keer gaat het goed, maar de volgende keer kan het weer raak zijn. Met dit soort onzekerheid leven de mensen niet graag, dus zullen ze de moed in de schoenen laten zakken en niet meer gaan sporten of dansen.

Deze vorm van defaitisme is echter voor niets nodig, want mits het volgen van een bepaalde kan iemand die aan incontinentie lijdt nog altijd perfect gaan sporten. Op de eerste plaats kan de kleding een belangrijke rol in het geheel spelen. Wie gaat sporten, trekt best zwarte kleding aan. Voordeel van deze kleur is dat eventuele vochtvlekken veel minder goed zichtbaar gaan zijn.

Hou er ook rekening mee dat u geen cafeïne bevattende dranken – zoals thee of koffie – drinkt wanneer u gaat sporten. De cafeïne kan namelijk ‘lekken’ bevorderen. Toch is het belangrijk om tijdens het sporten niet gedeshydrateerd te raken. Drink dus water tijdens het sporten, ook wanneer u lijdt aan incontinentie. Het gedronken water zal grotendeels weer uitgezweet worden.  

Opletten met kruidig eten, zo luidt de boodschap. Thais, Mexicaans of Chinees eten kunnen uw blaas irriteren, met een versterking van de incontinentie-verschijnselen tot gevolg. Hetzelfde geldt voor dranken met een hoog acid-gehalte, zoals fruitsappen op basis van citrusvruchten. Ze kunnen irritatie verwekken en zodoende incontinentie-problemen uitlokken.

Vrouwen mogen ook altijd een tampon gebruiken. Die oefent druk op de pisbuis uit, waardoor lekken voorkomen worden. Vooral in geval van incontinentie als gevolg van stress kan een tampon nuttig zijn. Ook een pessarium kan in geval van incontinentie nuttige diensten bewijzen. Vergeet ook de Kegel oefeningen niet, evenals ‘blaastraining’.

Syndicatie