Opletten voor te veel ozon in de lucht

Opletten voor te veel ozon in de lucht

 World Health Organization (WHO) waarschuwt regelmatig voor smog

Hartje winter of putje zomer worden we rond de oren geslagen met waarschuwingen wat betreft een te hoog ozongehalte in de lucht. In de staart van het weerbericht wordt vaak het advies gegeven aan oudere mensen of aan mensen met hartproblemen om niet te veel in de buitenlucht te komen. Die waarschuwing klinkt misschien overdreven, maar is dat duidelijk niet. Het ozon-gevaar mag niet worden onderschat.

Ozon is één van de belangrijkste luchtververvuilers en kan ademhalingsproblemen veroorzaken. In periode zonder wind, bijvoorbeeld bij vriesweer, of integendeel bij grote hitte in de zomer kan het ozongehalte in de lucht snel oplopen. Vooral de landen uit Zuid-Europa, landen die veel zonneschijn krijgen, lopen gevaar. Wie in deze landen met vakantie gaat, is met deze gewaarschuwd.

In veel gevallen krijgen mensen die niet 100% in orde zijn ademhalingsproblemen wanneer het ozongehalte in de lucht te hoog is opgelopen. Overigens is onze blootstelling aan ozon veel hoger dan algemeen wordt aangenomen. In 2010 stond 97% van de Europese bevolking bloot aan een te hoog ozongehalte, tenminste wanneer we de cijfers van de World Health Organization (WHO) mogen geloven.

Het is met andere woorden opletten geblazen voor te veel ozon in de lucht. Overigens ligt de alarmgrens voor de World Health Organization (WHO) veel hoger dan die van de Europese Unie. Volgens de rapporten van de E.U. wordt maar 17% van de bevolking blootgesteld aan een te hoog ozongehalte. 

Ook de World Health Organization (WHO) waarschuwt regelmatig voor smog als gevolg van ozon. Die vervuiling ontstaat wanneer kleine deeltjes afkomstig van de uitstoot van auto’s, de industrie en huisgezinnen in de lucht complexe chemische reacties uitlokt. De resultaten van dat proces vinden we zowel in het water als in landbouwgrond en in de voedselketen terug, om van de atmosfeer. Het gevolg is een ingrijpende vorm van vervuiling, met vaak gezondheidsproblemen tot gevolg.

 

 

Syndicatie