Penis verandert van lengte en voorkomen naarmate de ouderdom

Penis verandert van lengte en voorkomen naarmate de ouderdom

Bij het ouder worden wordt de penis van een man kleiner en verandert ook zijn functie

Het is geen geheim dat de sexuele honger van een man afneemt naarmate zijn leeftijd toeneemt. Oorzaak is een terugval in het testosterone-gehalte, waardoor er meer nodig is om hem op te winden. Raakt de man toch opgewonden, dan zal het langer duren alvorens zijn lid in erectiestand komt te staan. Bovendien kan het ook langer duren alvorens hij een orgasme krijgt.

Het ouder worden vertaalt zich bij de man verder in een afname van de zaadhoeveelheid en de kwaliteit van het sperma. Maar het kan natuurlijk nog altijd erger. Erectile dysfunction (ED), of impotentie, is duidelijk gelinkt aan de middelbare leeftijd en nadien. In de leeftijdsgroep tussen 40 en 70 jaar daalt het percentage vruchtbare mannen naarmate de jaren verstrijken geleidelijk aan van 60% naar ongeveer 30%.

Overigens is het niet alleen de sexuele drift die afneemt. Ook de urinefunctie verzwakt. Onderzoek wijst uit dat de urinestroom van de man met het ouder worden verzwakt, wat het gevolg is van verzwakte spieraderen en/of (in veel gevallen) een vergroting van de prostaat.

Nieuw is echter dat ook de penis van de man bij het ouder worden veranderingen ondergaat. De sexuele piek wordt ongeveer rond de leeftijd van 30 jaar bereikt, waarna het tijdens de middelbare leeftijd en de oude dag alleen maar achteruitgaat. Opvallend is dat de eikel (glans penis) geleidelijk aan zijn purperen kleur verliest, wat een gevolg is van een reductie in de doorbloeding. Bovendien valt ook het schaamhaar geleidelijk aan uit.

Irwin Goldstein, directeur sexuele geneeskunde aan het Alvarado Hospital in San Diego en tevens uitgever van The Journal of Sexual Medicine, wijst er op dat ook het formaat van de penis wijzigt. Oudere mannen worden meestal dikker en het opstapelen van vet in de buik heeft tot gevolg dat het uitzicht van de penis wijzigt.  Die zal er onder andere korter gaan uitzien. In sommige gevallen zal het vet van de buik de penis volledig gaan bedekken.

Ronald Tamler, onder-directeur van het Men's Health Program in Mount Sinai Hospital in New York City, stelt vast dat heel wat mannen gemotiveerd raken om af te slanken wegens het feit dat hun penis weer wat langer kan worden wanneer ze voldoende gewicht verliezen. Hoe groot kan het lengteverlies bij de penis zijn? In de praktijk blijkt dat te kunnen oplopen tot 10% of zelfs iets meer, gespreid over een periode van 30 tot 40 jaar. Bovendien wordt de penis niet alleen kleiner, maar ook smaller.

Wat zijn de oorzaken van een slinkende penis? Volgens onderzoekers zijn er verschillende factoren in het spel. Eén daarvan is de langzame afzetting van vettige substanties in de dunne adertjes die door de penis lopen. Door die afzetting wordt belet dat er bloed in de penis vloeit. Dit proces wordt door de geneeskunde atherosclerose genoemd en is vergelijkbaar met de afzetting van vet in de slagaders, wat een belangrijke oorzaak van hartaanvallen is.

Syndicatie