Arsenicum in rijst kan gezondsheidsrisico’s meebrengen voor zwangere vrouwen

Arsenicum in rijst kan gezondsheidsrisico’s meebrengen voor zwangere vrouwen

Eet niet meer dan één keer rijst in twee dagen wanneer u zwanger bent

Zwangere vrouwen moeten hun gezondheid dubbel in de gaten houden, want ook het ongeboren kind loopt risico’s op aandoeningen. In de Verenigde Staten werd een studie gedaan omtrent de invloed van arsenicum op de gezondheid. Arsenicum komt onder andere op natuurlijke wijze voor in grondwater, maar duikt onverwacht ook in andere producten op.

In geval van water werd het veiligheidsgehalte wat betreft arsenicum op 10 microgram per liter vastgesteld. Alleen in zeldzame gevallen wordt dit niveau overschreden, zodat we ons hierover weinig zorgen moeten maken. Het onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, wijst echter op een andere en blijkbaar gevaarlijkere bron voor arsenicum.

Arsenicum in rijst kan namelijk gezondsheidsrisico’s meebrengen voor zwangere vrouwen, zo bleek uit een onderzoek uitgevoerd bij 228 vrouwen die alleen woonachtig waren in de staat New Hampshire. De onderzoekers van Dartmouth College kwamen tot de conclusie dat het regelmatig eten van te veel arsenicum de risico’s op prematuurtjes toenemen. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die rijst aten twee dagen voor analyse van hun urine gemiddeld 56% meer arsenicum in het bloed hadden dan vrouwen die geen rijst aten.

Eet niet meer dan één keer rijst in twee dagen wanneer u zwanger bent, zo luidt het advies van de onderzoekers. Bij het uitvoeren van de testen hebben deze rekening gehouden met het arsenicumgehalte dat in water wordt aangetroffen. Margaret Karagas, auteur van de studie en directeur van het Children’s Environmental Health and Disease Prevention Center aan de universiteit van Dartmouth, wijst er op dat momenteel nauwelijks onderzoek wordt gedaan naar arsenicum in voeding.

Op dat vlak is er dan ook geen regelgeving. Volgens Karagas is het dan ook noodzakelijk dat er meer onderzoek wordt gedaan rond het arsenicumgehalte in voeding in het algemeen en rijst in het bijzonder. Het relatief hoog arsenicumgehalte in rijst kan te maken hebben met het feit dat de rijstplant in water wordt geteeld.