Vaccins kunnen binnenkort via patch toegediend worden

Vaccins kunnen binnenkort via patch toegediend worden

Goed nieuws voor mensen met naaldenvrees!

Sommige mensen hebben een bijna panische angst voor een injectienaald. Of het nu gaat om een bezoek aan de tandarts of om een spuitje tegen de griep, de vrees voor het spuitje kan hallucinante vormen aannemen. Die vrees kan zo intens zijn dat een bezoek aan tandarts of dokter bij wijze van spreken tot in het oneindige wordt uitgesteld.

Voor deze mensen is er goed nieuws. GlaxoSmithKlinePLC heeft een overeenkomst afgesloten met een Australisch bedrijf voor de ontwikkeling van vaccins die via een patch in plaats van via een injectienaald toegediend kunnen worden. Komt deze vorm van vaccinatie er inderdaad, dan is dat niet alleen goed nieuws voor mensen met naaldvrees. Ook de mogelijkheden van vaccinatie nemen enorm toe, want in de toekomst zou ook iemand die geen naald kan zetten ook een vaccinatie doen. Een patch aanbrengen kan namelijk iedereen.

Het bedrijf waar GlaxoSmithKlinePLC, een Britse farmaceutische onderneming, mee in zee stapt, is het Oostenrijkse Intercell. GlaxoSmithKlinePLC heeft al een eerste aanbetaling van 46 miljoen dollar voor de aanmaak van de vaccinatie-patches gedaan. Dat bedrag kan nog aanzwellen naarmate de research vruchten gaat afwerpen. Van Intercell krijgt GlaxoSmithKlinePLC toegang tot de technologie en de marketingrechten voor patches voor reizigers tegen diarree, griep enzovoort.

Om de samenwerking vastere vorm te geven, heeft GlaxoSmithKlinePLC een belang van 5% in Intercell genomen, waarvoor een bedrag van 115 miljoen dollar werd betaald. De ontwikkeling van de patches voor vaccinaties bevindt zich in een stroomversnelling, want de twee samenwerkingspartners zien nog heel wat meer mogelijkheden afgezien van de hierboven vermelde.

Het zal duidelijk zijn dat de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) veel sneller en veel goedkoper zou zijn verlopen wanneer de vaccins via patch verkrijgbaar waren. Er is nu veel geld gevloeid naar dokters om de vaccins te injecteren en die kostprijs zou wegvallen wanneer de vaccinatie per patch zou zijn verlopen.

Syndicatie