Veel drinken helpt om nierstenen te voorkomen

Veel drinken helpt om nierstenen te voorkomen

Twee liter water per dag drinken kan echter niet altijd beletten dat zich nierstenen vormen

Wie ooit last heeft gehad van nierstenen, zal die ervaring waarschijnlijk voor de rest van zijn leven niet meer vergeten. Nierstenen kunnen namelijk bijzonder pijnlijk zijn, sommige mensen kruipen letterlijk over de grond van de pijn. Maar niet alle gevallen van nierstenen zijn even pijnlijk, want er bestaan verschillende vormen van deze aandoening.

Nierstenen ontstaan door de samenklontering van afvalstoffen in de urine, maar daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.  Opvallend is dat nierstenen meer voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. Daarnaast is het ook merkwaardig dat sommige mensen meer dan eens in hun leven met nierstenen te maken krijgen. Genezing staat dus geenszins garant voor een niet-hervallen.

De oorzaken van nierstenen kunnen veelvuldig zijn. Meestal is er sprake van een gebrek aan vloeistof, vanwege te weinig drinken. Mensen die veel zweten verliezen ook vocht en lopen eveneens risico’s op nierstenen. Daarnaast kan ook de inname van bepaalde medicijnen de kansen op nierstenen verhogen. Voedsel speelt ook een rol, het eten van veel vlees kan risico’s met zich meebrengen. Ook liefhebbers van chocolade behoren tot de risicogroepen.

 

Veel drinken helpt dus om nierstenen te voorkomen, maar garanties dat u ze kan vermijden zijn er uiteraard niet. Er zijn namelijk ook factoren waar we geen greep op hebben. Zo kunnen infecties bijvoorbeeld aan de oorzaak van het voorkomen van nierstenen liggen. Maar voldoende drinken levert toch al bepaalde garanties op dat bepaalde vormen van nierstenen u bespaard gaan blijven. 

 

Twee liter water per dag drinken kan echter toch niet altijd beletten dat zich nierstenen vormen. Bovendien moeten al de verschillende vormen van nierstenen – er zijn er in totaal enkele tientallen – op een andere manier aangepakt worden. Het is daarom zaak om een specialist in nierstenen te raadplegen wanneer u aan deze aandoening lijdt. In vaktermen spreken we dan over een nefroloog.

Syndicatie