Wanneer moet ik mij zorgen beginnen te maken over moeilijke stoelgang of chronische constipatie?

Wanneer moet ik mij zorgen beginnen te maken over moeilijke stoelgang of chronische constipatie?

Chronische constipatie kan een waarschuwingssignaal geven over een ernstigere ziekte

Een moeilijke stoelgang is niet iets waar we ons grote zorgen over moeten maken. In de meeste gevallen is er sprake van wat tijdelijk ongemak, dat echter na verloop van tijd zal verdwijnen. In de loop van een mensenleven zal vrijwel iedereen op een bepaald moment met een vorm van verstopping in aanraking komen. De oorzaken daarvan kunnen divers zijn.

Maar af en toe is er meer aan de hand. Niet alle vormen van moeilijke stoelgang zijn even ongevaarlijk, zeker niet wanneer de situatie evolueert in de richting van chronische constipatie. Deze laatste aandoening is heel wat gevaarlijker, terwijl ze bovendien een aantal vervelende gewaarwordingen kan oproepen. Geen stoelgang kunnen maken is vervelend, terwijl bovendien waakzaamheid geboden blijft.

Wanneer moet ik mij zorgen beginnen te maken over moeilijke stoelgang of chronische constipatie? De medische wetenschap geeft aan dat er een alarmlichtje moet gaan flikkeren wanneer iemands stoelgang afwijkt van de traditionele patronen. Bij de meeste mensen zit er namelijk een zeker patroon in de stoelgang, ze gaan bijvoorbeeld alleen ’s morgens of alleen na het eten. In het geval van chronische constipatie wordt dat patroon echter doorbroken.

Chronische constipatie kan zodoende een waarschuwingssignaal geven over een ernstigere ziekte. Dat kan bijvoorbeeld darmkanker zijn, maar ook diabetes, een virale of bacteriële infectie enzovoort. In feite probeert ons lichaam via de stoelgang te vertellen dat er iets aan de hand is en dat dat ‘iets’ absoluut ernstig moet worden genomen. Het advies van de dokter is dan alleszins aangewezen.

Welke signalen moeten tot verhoogde waakzaamheid oproepen? Op de eerste plaats chronische constipatie die meer dan twee weken duurt. Overigens moet ook het omgekeerde, diarree die meer dan twee dagen duurt of een milde vorm van diarree die meer dan een week blijft duren, een belletje doen rinkelen. Zwarte of teerkleurige stoelgang is eveneens gevaarlijk, terwijl we ook moeten opletten wanneer we regelmatig buikkrampen krijgen.

Syndicatie