Zwaartepunt van zorgmarkt gaat verschuiven naar mensen van boven de 50

Zwaartepunt van zorgmarkt gaat verschuiven naar mensen van boven de 50

Hoe betrekt men patiënten?

Patiënten, de klanten van de zorgsystemen, hebben te weinig toegang tot informatie over hun gezondheid en over de beschikbare zorg om hun eigen gezondheid te ‘beheren', zo concludeert een rapport van PricewaterhouseCoopers. Er is dan ook een nieuwe rol weggelegd voor het begeleiden van de patiënt, dankzij sociale (social networking) en technologische innovatie (smart phones voor monitoring op afstand of als medical devices).

Er moet volgens PwC werk gemaakt worden van een evaluatiesysteem op basis van criteria die voor een patiënt belangrijk zijn, zoals tevredenheid over een zorgverlener, wachttijden, en hoe proper het is in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Zo kan een patiënt een geïnformeerde beslissing nemen. Uit de consumentenbevraging van PwC werd duidelijk dat leeftijd en geslacht bepalend zijn voor de waardering van de systemen binnen de gezondheidszorg.

Voor mensen boven de 50 vormen bijvoorbeeld kwaliteit en persoonlijke aandacht de belangrijkste aspecten, terwijl bij jonge mensen tot 30 de kostprijs en wat men kan leren over gezondheid als belangrijker ervaren worden. Voor vrouwen is de kostprijs en toegankelijkheid belangrijk, terwijl voor mannen de kwaliteit en de persoonlijke aandacht belangrijk zijn.

Het zwaartepunt van de zorgmarkt zal verschuiven van de hulpbehoevende zorgconsument naar de gezonde groep 50-plussers. Deze groep wil kunnen kiezen uit een scala van producten en diensten. De klant zal het aanbod van zorg en welzijn in de toekomst sterk gaan bepalen en zelf regie nemen over het zorgproces.

Een nieuwe evolutie is de zogenaamde telegeneeskunde. Door de technologie die de patiënt thuis beschikbaar heeft, kan er een raadpleging vanop afstand plaatsvinden, ondersteund door bijvoorbeeld een webcam (camera via internet). In Vlaanderen moet telegeneeskunde een leidende rol gaan spelen. In Frankrijk experimenteert men met een multimediasysteem dat thuis, naast het bed van de patiënt geïnstalleerd wordt.

Dit laat toe om de laatste informatie over de patiënt op te laden vanuit het ziekenhuis, en anderzijds om in het ziekenhuis de gezondheidstoestand van de patiënt thuis in realtime te volgen. Volgens de Franse overheid werd het aantal ligdagen in ziekenhuizen door dit systeem tussen 2005 en 2008 met 2,7 miljoen verminderd. Er zijn dan ook plannen om dit systeem voor thuiszorg gevoelig uit te breiden.

Syndicatie