Lichaamsbeweging houdt ons jong, zo zeggen de telomeren

Lichaamsbeweging houdt ons jong, zo zeggen de telomeren

Cellen van mensen die veel bewegen zien er onder een microscoop jonger uit

Dat lichaamsbeweging gezond is, krijgen we te pas en te onpas te horen. Wie lang gezond blijven moet regelmatig de beentjes strekken en liefst van al nog veel meer ledematen. Lichaamsbeweging is goed voor het hart, voor de longen en voor tal van andere organen. Mensen die veel aan sport doen, zullen zich ongetwijfeld jong voelen.

Dat gevoel is volledig terecht, want uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging ons ook letterlijk jong houdt. De cellen van mensen die veel bewegen zien er onder een microscoop duidelijk jonger uit. Uit nieuw onderzoek is nu gebleken waarom dat zo is. Er is een studie verschenen waarbij de lengte van de telomeren werd geweten, het DNA dat aan het einde van de chromosomen wordt aangetroffen. Zoals bijvoorbeeld plastieken tippen aan de schoenen beschermen die telomeren de chromosomen die de genen dragen tijdens de celdeling. Elke keer wanneer een cel zich deelt, worden de telomeren korten. Worden ze tekort, dan kunnen de cellen zich niet langer delen. Ze zullen zodoende afsterven.

De onderzoekers die deelnamen aan de studie geloven dat het korter worden van de telomeren een kritische fase is bij het ouder worden. Het maakt mensen gevoeliger voor ziekten, zoals bijvoorbeeld voor hartkwalen, diabetes en kanker. Ulrich Laufs, dokter in Homburg aan de Saarland Universiteit en hoofd van het onderzoek, vergelijkt de telomeren met een biologische klok. Wanneer de telomeren terugvallen onder een bepaalde kritische lengte, start het programma dat de cellen doet afsterven.

Laufs richtte zijn onderzoek op de eerste plaats hoe lichaamsbeweging bij mensen en dieren de lengte van de telomeren beïnvloedt. Er bleek een duidelijk verband te bestaan tussen beiden. Muizen die gedurende een drietal weken in een wiel rondholden produceerden met proteïnen die de telomeren hielpen stabiliseren. Vervolgens werden gelijkaardige proeven bij mensen gedaan. Atleten van middelbare leeftijd die 70 kilometer per week jogden, bleken langere telomeren te hebben dan (ex-)atleten die minder sportief waren geworden. De resultaten van het onderzoek verschenen in American Heart Association journal Circulation.

Volgens Laufs is nu voor de eerste maal proefondervindelijk aangetoond dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op het cardiovasculair systeem. Volgens de American Heart Association zijn de uitslagen van het onderzoek fenomenaal en kunnen ze een heuse revolutie ontketenen in het medisch onderzoek.

Syndicatie