Ook wie een kantoorbaan heeft, moet tijdens werkuren regelmatig even in beweging komen

Ook wie een kantoorbaan heeft, moet tijdens werkuren regelmatig even in beweging komen

Zittend bestaan wordt ten sterkste afgeraden

Inmiddels is iedereen er zich wel van bewust dat lichaamsbeweging een noodzakelijk iets  is voor het menselijk lichaam. Het toenemend aantal joggers en wielertoeristen bewijst dat steeds meer mannen en vrouwen voor een sportiever bestaan hebben gekozen. Vooral het feit dat steeds meer vrouwen al joggend of fietsend in het straatbeeld opduiken, mag als een verheugend feit worden beschouwd.

Stel dat iemand met een kantoorbaan tijdens het weekend een aantal uren vrijmaakt om je joggen, te fietsen of op een andere manier te sporten. In dat geval zal hij of zij de werkuren niettemin grotendeels zittend doorbrengen. Dat betekent dat procentueel gesproken het aantal uren beweging niet afweegt tegenover het aantal zittende uren.

Peter Katzmarzyk, professor epidemiologie aan het Pennington Biomedical Research Center in Baton Rouge in de Amerikaanse staat Louisiana, is van mening dat ook wie een kantoorbaan heeft tijdens de werkuren regelmatig even in beweging moet komen

Een volledig zittend professioneel bestaan wordt door Katzmazyk ten sterkste afgeraden. Wie ergens op een kantoor werkt, krijgt het advies om ook tijdens de kantooruren regelmatig even in beweging te komen. Blijf bijvoorbeeld meetings liever rechtstaan dan te blijven zitten, breng een boodschap rechtstreeks over aan een collega in plaats van hem of haar een e-mail te sturen enzovoort.

Op die manier blijven de lichaamsspieren in beweging. Het reduceren van het zittend bestaan tot minder dan drie uur per dag kan zijn of haar levensverwachting gevoelig verlengen. In combinatie met minder (zittend) televisie kijken, kan dit de levensduur met gemiddeld 1,40 jaar verlengen. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op eerdere onderzoeken, het betrouwbaarheidsgehalte er van wordt vrij hoog ingeschat.

Syndicatie