Vrouwen moeten dubbel zo veel gaan bewegen als ze ouder worden

Vrouwen moeten dubbel zo veel gaan bewegen als ze ouder worden

Meer beweging is noodzakelijk om gewichtstoename te voorkomen

Vrouwen moeten dubbel zo veel gaan bewegen als ze ouder worden, zo blijkt uit een recente Amerikaanse studie. De tot dusver als voldoende beschouwde hoeveelheid lichaamsbeweging blijkt inderdaad onvoldoende te zijn om vrouwen op de eerste plaats fit te houden. Meer beweging is onder andere noodzakelijk om gewichtstoename te voorkomen.

Concreet moeten vrouwen die hun gewicht onder controle willen houden minstens één uur per dag moeten bewegen. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat de gewichtstoename bij het ouder worden beperkt blijft. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd aan Harvard University. Alleen vrouwen op middelbare leeftijd die met een ‘normaal' gewicht startten en die minstens één uur per dag hun fysiek onderhouden, slaagden er over een periode van 13 jaar in om de gewichtstoename te beperken tot ongeveer twee kilo. Bij vrouwen die niet aan deze voorwaarden voldeden, was de gewichtstoename veel groter.

Het onderzoek werd gevoerd op basis van gegevens van meer dan 34.000 vrouwen. Opmerkelijk was dat de gewichtstoename groter was naarmate de vrouwen op het moment van de start van de studie zwaarder wogen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association. Het is één van de eerste onderzoek die probeert te kwantificeren hoeveel beweging noodzakelijk is om het lichaamsgewicht onder controle te houden. Algemeen valt het niet te vermijden dat vrouwen - zoals mannen trouwens - aan gewicht winnen naarmate ze ouder worden.

In de Verenigde Staten is de strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid in een stroomversnelling gekomen. Steeds meer Amerikanen lijden namelijk aan obesitas of zwaarlijvigheid, terwijl overgewicht anderzijds verantwoordelijk wordt geacht voor tal van aandoeningen die op langere termijn een fatale afloop kennen. Daarbij mag onder andere worden gedacht aan diabetes en hart- en vaatziekten. Auteur I-Min Lee van Harvard wil met zijn studie de bewustzijn wat betreft obesitas of zwaarlijvigheid doen toenemen. Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention zou één Amerikaan op drie aan obesitas of zwaarlijvigheid lijden. Voor Europa zijn geen cijfers bekend, maar we verwachten dat het percentage niet zo veel zal afwijken van het Amerikaanse.

Een recente trend is dat tegenwoordig steeds meer vrouwen sportiever gaan leven, maar deze trend zet zich vooralsnog niet door bij vrouwen van middelbare leeftijd. Deze leeftijdscategorie heeft er zich blijkbaar mee verzoend dat ouder worden gepaard gaat met gewichtstoename. Die gewichtstoename vertaalt zich steeds vaker in obesitas of zwaarlijvigheid, ook in Europa.

Syndicatie