Gemiddelde gewichtstoename bij stoppen met roken groter dan verwacht

Gemiddelde gewichtstoename bij stoppen met roken groter dan verwacht

Iemand die stopt met roken kan gemiddeld 5 kilo zwaarder worden

Het fenomeen is algemeen bekend: iemand stopt met roken in de maanden nadien tikken de kilo’s aan. Niet iedereen heeft er last van, sommige ex-rokers hebben zonder enig probleem hun gewicht kunnen behouden. Daar staat echter een groot leger van ex-rokers tegenover dat als gevolg van het opgeven van hun (schadelijke) verslaving 10 kilo of zelfs meer bijkwamen. De vrees voor gewichtstoename is zo groot dat ze sommige kandidaten om te stoppen met roken ervan weerhouden om door te zetten.

De reden waarom de kilo’s makkelijk aantikken wanneer iemand stopt met roken, is nog niet helemaal duidelijk. Het kan inderdaad zo zijn dat sommige mensen ‘iets’ missen en daardoor meer gaan roken of snoepen. Dit hoeft echter niet noodzakelijk het geval te zijn, mogelijk is er sprake van een reactie van het lichaam op het gemis aan nicotine. We mogen hierbij niet vergeten dat er sprake was van verslaving.

De gemiddelde gewichtstoename in geval van stoppen met roken is groter dan verwacht, zo blijkt uit een recente studie verschenen in een vakblad. De resultaten van de studie waren gebaseerd op onderzoek verricht door researchers aan de Universite Paris-Sud en de University of Birmingham in England.

Iemand die stopt met roken kan gemiddeld 5 kilo zwaarder worden en dat is meer dan de 2,90 kilo waar tot dusver van werd uitgegaan. De gewichtstoename zou over een periode van 12 maanden gerealiseerd. Er zou bovendien geen enkel verschil zijn tussen wie een therapie volgt en wie geen therapie volgt. Met die therapie wordt verwezen naar een substantie die nicotine kan vervangen.

Het is daarom nog te vroeg om al te verwijzen naar een mogelijke reden voor de gewichtstoename in geval van stoppen met roken. Dat nicotine een rol speelt in het verhaal lijkt duidelijk, maar welke rol is tot dusver veel minder duidelijk. Wie meer wil weten over het onderzoek kan terecht in het British Medical Journal, het wetenschappelijk blad waarin de uitslagen van het onderzoek zijn verschenen.

Syndicatie