Stoppen met roken: langdurig gebruik van nicotine patch kan succesvol zijn

Stoppen met roken: langdurig gebruik van nicotine patch kan succesvol zijn

Onderzoek wijst uit dat periode van zes maanden doeltreffender is dan maar twee maanden

Stoppen met roken is niet echt makkelijk, dat weet iedereen die ooit heeft geprobeerd om de sigaret vaarwel te zeggen. Er zijn heel wat manieren om te proberen te stoppen met roken, waaronder bijvoorbeeld ook het gebruik van een patch. Die patch wordt op het lichaam gekleefd en geeft nicotine af. Op die manier krijgt de roker de kans om langzaam af te kicken, zonder vervelende nevenverschijnselen.

Algemeen werd voorgeschreven dat die patch maar gedurende een relatief korte periode werd gebruikt, maar dat zou wel eens misvatting kunnen zijn. Nieuwe wetenschappelijke studies wijzen uit langdurig gebruik van de nicotine patch succesvoller kan zijn dan een relatief kort gebruik. Onderzoek wijst namelijk uit dat een periode van zes maanden doeltreffender is dan het aanbrengen van de nicotine patch gedurende maar twee maanden.

Researchers van de University of Pennsylvania School of Medicine kwamen tot de conclusie dat 32% van de rokers die de patch gedurende 24 weken droegen er daadwerkelijk in slaagden om te stoppen met roken. Ter vergelijking: van diegenen die de patch maar 8 weken droegen, slaagde er maar 20% in om te stoppen met roken. De resultaten van het onderzoek stonden te lezen in Annals of Internal Medicine. De deelnemers maakten gebruik van GlaxoSmithKline Plc's Nicoderm CQ. Novartis AG en andere farmabedrijven verkopen gelijkaardige producten.

Steeds meer rokers proberen te stoppen met hun schadelijke gewoonte. Nieuw bewijsmateriaal toont overduidelijk aan dat roken de gezondheid kan schaden. Volgens het Amerikaans National Institutes of Health leven volwassen die roken gemiddeld 14 jaar minder dan niet-rokers. Het stoppen met roken wordt echter bemoeilijkt door de verslaving aan nicotine. Het zijn precies die nicotine patches die de verslaving aan roken moeten opvangen.

Robert Schnoll, professor psychologie aan de University of Pennsylvania School of Medicine, merkt op dat een nicotineverslaving geen aandoening is die in een paar maanden kan worden behandeld. Het betreft een chronische conditie die een lange behandeling nodig hebben. Schnoll vindt het belangrijk te weten dat een langer gebruik van de patches de kansen op succes verhoogt.

Syndicatie