Welke afkickverschijnselen mag u verwachten wanneer u stopt met roken?

Welke afkickverschijnselen mag u verwachten wanneer u stopt met roken?

Zenuwachtigheid en slapeloosheid zijn de belangrijkste symptomen als gevolg van stoppen met roken

Voor sommige mensen is stoppen met roken relatief makkelijk. Meestal betreft het ‘lichte' rokers, die niet zo veel sigaretten per dag rookten. Verstokte rokers staan echter voor een moeilijke opgave wanneer ze willen stoppen met roken. Welke afkickverschijnselen mag ik verwachten wanneer ik stop met roken?, is een veelgestelde vraag bij de dokter.

We zullen meteen met de deur in huis vallen: zenuwachtigheid en slapeloosheid zijn de belangrijkste symptomen als gevolg van stoppen met roken. Die zenuwachtigheid is niet meer dan logisch, want het menselijk lichaam mist de nicotine die er vaak al jarenlang in aanwezig was. Enige opwinding als gevolg van het stoppen met roken is dus niet abnormaal. We raden in ieder geval aan om geen kalmeermiddelen te gebruiken, want zo belandt de ex-roker van de regen in de drop.

Slapeloosheid is een probleem dat zo mogelijk nog meer voorkomt bij stoppen met roken. Een oplossing voor dit probleem is niet zo eenvoudig. Het kan aangewezen zijn om gedurende een bepaalde periode een licht slaapmiddel te nemen, maar de meeste dokters zullen niet zo happig zijn om slaapmiddelen voor te schrijven. De risico's op een nieuwe vorm van verslaving komen namelijk al meteen om de hoek te liggen.

Syndicatie