Bijna 1 vrouw op 10 heeft een tekort aan ijzer

Bijna 1 vrouw op 10 heeft een tekort aan ijzer

Welke signalen wijzen op een tekort aan ijzer bij vrouwen?

Volgens het Centers for Disease, een gespecialiseerde Amerikaanse instelling, heeft maar liefst 1 tot 10 vrouwen een tekort aan ijzer. Dat is dus ongeveer 10%, een percentage dat mogelijk zelfs nog aan de bescheiden kant is. Vrouwen die veel fysische inspanningen leveren, bijvoorbeeld sporten, zullen eveneens met een tekort aan ijzer kampen. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid die niet onderschat mogen worden.

IJzer is namelijk nodig om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Regelmatig onderzoek van het bloed is absoluut noodzakelijk om het tekort aan ijzer aan te tonen, bij een ontleding van het bloed zal dat tekort duidelijk aangetoond worden. De juiste voeding plus vitamine C kunnen het tekort aan ijzer voorkomen. In geval van een deficiëntie zijn ijzersupplementen aangewezen om het ijzergehalte weer op peil te brengen.

Welke signalen wijzen op een tekort aan ijzer bij vrouwen? Er zijn verschillende signalen die een alarmlampje kunnen doen flikkeren, maar het belangrijkste is toch vermoeidheid. Een tekort aan ijzer zal zich manifesteren via een gevoel van lusteloosheid, alles lijkt wel te veel. De minste inspannning is er te veel aan, het huishouden is een last die bijna niet meer vol te houden is.

De reden voor die vermoeidheid ligt eigenlijk voor de hand. Blaire Morriss, een medewerkster van het Vanderbilt Center for Integrative Health in de Verenigde Staten wijst het feit dat ijzer hemoglobine aanmaakt. De medische wetenschap heeft ons geleerd dat hemoglobine noodzakelijk is voor het transport van de rode bloedcellen die de zuurstof door ons lichaam voeren. Wie niet genoeg gezonde bloedcellen meer heeft, zal zich sneller vermoeid voelen.

Syndicatie