Is de consumptie van zout nu gezond of niet gezond?

Is de consumptie van zout nu gezond of niet gezond?

Wetenschappers geven toe dat de precieze gevolgen van het eten van zout op de gezondheid moeilijk in te schatten zijn

Michael Alderman, epidemioloog bij het Albert Einstein College of Medicine in New York en auteur bij het American Journal of Hypertension, heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de gevolgen van de zoutconsumptie op de gezondheid. Hij kwam tot de conclusie dat minder zout inderdaad leidde tot een daling van de bloeddruk, maar hij vond het voorbarig om op basis van die vaststelling te stellen dat minder zout de kansen op vroegtijdig overleven zou verminderen. 

Is de consumptie van zout nu gezond of niet gezond? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Vroeger werd automatisch de link gelegd tussen hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar die link blijkt nu niet zo automatisch te zijn als algemeen was gedacht.

Wetenschappers geven toe dat de precieze gevolgen van het eten van zout op de gezondheid moeilijk in te schatten zijn. Rod S. Taylor, onderzoeker aan de University of Exeter, vermoedt nog steed dat het gezonder is om niet te veel zout te eten, maar geeft ruiterlijk toe over te weinig bewijslast te beschikken. Anderzijds lijkt het niet echt nodig om de zoutconsumptie fors terug te schroeven.

Syndicatie