Gevaren energiedrankjes niet overschatten, cafeïnegehalte is kleiner dan dat in kopje koffie

Gevaren energiedrankjes niet overschatten, cafeïnegehalte is kleiner dan dat in kopje koffie

Energiedrankjes zijn in principe toch wel veilig om te consumeren

In de Verenigde Staten woedt een discussie of de consumptie van energiedrankjes in grote hoeveelheden al dan niet schadelijk is voor kinderen. We hebben al enkele tegenstanders van energiedrankjes aan het woord gelaten, dus is het niet meer dan logisch dat we ook enkele voorstanders aan het woord laten. Voor alle duidelijkheid: echte tegenstanders van die drankjes zijn er niet, wel wordt een overdreven gebruik afgeraden. Alles draait om het cafeïnegehalte in energiedrankjes.

 

Maureen Storey, senior vice president van de American Beverage Association, is van mening dat we in de hele discussie het hoofd koel moeten houden. De gevaren van energiedrankjes mogen volgens haar niet overschat worden, het cafeïnegehalte in de meeste energiedrankjes is kleiner dan dat in een kopje koffie. Het is dus zeker niet zo dat energiedrankjes bommen van cafeïne zijn.

 

Energiedrankjes zijn in principe toch wel veilig om te consumeren, zo luidt de conclusie van Storey. We kunnen die stelling gedeeltelijk bijtreden, met de opmerking dat overdaad in elk geval schaadt. Wie te veel koffie of cacao drinkt, zal daar ongetwijfeld eveneens negatieve effecten van ondervinden. Beide dranken bevatten namelijk ook cafeïne.