Groenten en fruit met anti-oxidanten worden best rauw gegeten

Groenten en fruit met anti-oxidanten worden best rauw gegeten

Anti-oxidanten als bètacaroteen, vitamine C en vitamine E verliezen deel van hun kracht bij koken of stomen

Anti-oxidanten als bètacaroteen, vitamine C en vitamine E zijn vaak afkomstig uit fruit en groenten. Hierbij is vooral de kleur van het fruit en de groenten belangrijk, bepaalde kleuren van fruit en groenten bevatten meer anti-oxidanten dan anderen. Die anti-oxidanten zijn het sterkst werkzaam in rauwe toestand.

Anti-oxidanten als bètacaroteen, vitamine C en vitamine E uit fruit en groenten verliezen een deel van hun kracht bij koken of stomen. Lichtjes stomen is weliswaar toegelaten, maar bij voorkeur worden ze toch rauw gegeten. Op die manier is hun werking het sterkst.

Het spreekt vanzelf dat sommige soorten groenten en fruit die veel anti-oxidanten bevatten zich er beter toe lenen om rauw te worden gegeten dan andere. Maar zelfs bijvoorbeeld wortelen kunnen in rauwe toestand best lekker zijn. Dat geldt in mindere mate voor groene pepers, die wat wrang kunnen smaken als ze rauw gegeten worden. Zorg er in ieder geval voor dat u voldoende anti-oxidanten bevattende bètacaroteen, vitamine C en vitamine E binnenkrijgt.

Syndicatie