Is het drinken van koffie nu wel dan niet gezond?

Is het drinken van koffie nu wel dan niet gezond?

Koffie is geen geneesmiddel, toch niet in de gekende consumptievorm

Het probleem met onderzoeken naar het al dan niet schadelijk zijn van bepaalde producten is aan dat deze research altijd aan beperkingen onderworpen is. Om een voldoende grote staalkaart te hebben, is het noodzakelijk om gebruik te maken van data uit het verleden. Dat betekent echter dat deze data niet of maar moeilijk aan het heden gelinkt kunnen worden.

Een studie uitgevoerd aan Harvard University over een mogelijke band tussen koffie en prostaatkanker gebeurde op basis van de gegevens van 47.911 mannen opgenomen in de Health Professionals Follow-Up Study. Dit onderzoek leverde een positief resultaat op, hoewel meteen werd opgemerkt dat verder onderzoek ter bevestiging noodzakelijk is.

Is het drinken van koffie nu wel dan niet gezond? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Eén ding kunnen we in ieder geval bevestigen: koffie is geen geneesmiddel, toch niet in de gekende consumptievorm. De studie uitgevoerd aan Harvard University kende een positief resultaat, maar andere studies gericht op andere aandoeningen leverden dan weer een negatief resultaat op. Zo was er bijvoorbeeld een Britse studie die een verband aantoonde tussen het drinken van koffie en misvallen in geval van zwangerschap.

Syndicatie