Jonge meisjes kunnen gezondheid verbeteren met voedingssupplementen

Jonge meisjes kunnen gezondheid verbeteren met voedingssupplementen

 Winterzon is niet voldoende voor aanmaak vitamine D

 De discussie over het gebruik van voedingssupplementen verloopt soms erg bitsig.

Supplementen van vitamine D en kalk kunnen in sommige gevallen schadelijk, zo waarschuwen sommige specialisten. Overdaad schaadt, in die zin dat bij voorbeeld de inname van te veel kalk nierstenen kan veroorzaken. In het geval van vitamine D kan een te lange blootstelling aan de zon dan weer huidkanker veroorzaken. Alles wijst er dus op dat er beter voorzichtig wordt omgesprongen met het gebruik van voedingssupplementen.

 Jonge meisjes kunnen anderzijds hun gezondheid wel degelijk verbeteren met voedingssupplementen, onder andere kalk. Dat geldt dan meer bepaald voor de leeftijdscategorie van 9 tot 18 jaar. Volgens het Amerikaans Institute of Medicine kan de extra inname van kalk op latere leeftijd een vorm van bescherming bieden tegen osteoporose. Maar nogmaals: het heeft weinig zin om grote hoeveelheden extra kalk in te nemen. Via onze voeding krijgen we in normale omstandigheden al voldoende kalk binnen.

 Ook de discussie over vitamine D woedt nog in volle hevigheid. Het National Institutes of Health, niet toevallig eveneens een Amerikaanse organisatie, adviseert om de hoeveelheden te beperken tot 600 IU voor mensen tussen 19 en 70 jaar oud en tot 800 IU voor mensen van meer dan 70 jaar oud. Probleem blijft echter dat moeilijk te meten valt hoeveel vitamine D we exact binnenkrijgen.

Het probleem is namelijk dat ook zon voor een portie vitamine D garantie staat. Vast staat wel dat de winterzon alleen niet voldoende is voor de aanmaak van voldoende vitamine D. We moeten er echter ook rekening mee houden dat granen, orange juice, yoghurt, margarine, soja enzovoort eveneens vitamine D bevatten. Zaak is dus om voorzichtig te blijven, ook wat vitamine D betreft.  

Syndicatie