Kalk is ook belangrijk voor het onderhoud van ons spierstelsel

Kalk is ook belangrijk voor het onderhoud van ons spierstelsel

De meeste mensen associëren kalk alleen met het beenderstelsel en het gebit

De meeste mensen associëren kalk alleen met het beenderstelsel en het gebit. Dat is een foute redening, want deze stof is voor veel elementen in ons lichaam noodzakelijk. Kalk is bijvoorbeeld ook belangrijk voor het onderhoud van ons spierstelsel. Andere belangrijke taken van kalk zijn het onderhoud van het hartritme, het voorkomen van hart- en vaatziekten enzovoort.

Over de hoeveelheden kalk die we dagelijks nodig hebben, verschillen de meningen. In ieder geval zijn die hoeveelheden afhankelijk van de leeftijd. Voor een leeftijd tot 50 jaar wordt aan 1.000 milligram per dag gedacht, boven de 50 jaar is dat 1.200 milligram per dag. In geval van een verhoogd risico op osteoporose loopt de ideale hoeveelheid echter al snel op tot 1.500 milligram.

Zuivel is de belangrijkste bron van kalk voor ons lichaam. Die kalk wordt op de beste manier door het lichaam opgenomen met lactose, de suiker in de melk en in sommige melkproducten. Goede bronnen van kalk zijn ontvette volle yoghourt, Zwitserse kaas, ontroomde melk, zalm en gekookte spinazie. Verder is kalk nog volop aanwezig in verrijkte voeding, zoals bijvoorbeeld ontbijtgranen, jus d'orange of sinaasappelsap en sojamelk.

Syndicatie