Koffie kan een positief effect hebben op de gezondheid

Koffie kan een positief effect hebben op de gezondheid

Alleen het genot verbonden aan het drinken van een kopje koffie maakt dat we ons beter voelen

Is koffie schadelijk of niet schadelijk? Het antwoord op deze vraag moeten we u helaas schuldig blijven. Er wordt al decennialang over gediscussieerd en een duidelijk antwoord is nog niet geformuleerd. Vaak wordt verwezen naar de in koffie aanwezige cafeïne om te verwijzen naar mogelijke negatieve effecten. Cafeïne heeft een stimulerende werking, zoveel is duidelijk. Stimulerend hoeft echter niet noodzakelijk negatief te zijn.

Koffie kan een positief effect hebben op de gezondheid, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Eric Rimm, associate professor geneeskunde aan de Harvard Medical School in Boston, is van mening dat koffie zelfs in relatief grote hoeveelheden de kans op een beroerte of trombose niet doet toenemen. De voordelen van een koopje troost zouden, bekeken over langere termijn, wel eens groter kunnen zijn dan de nadelen.  

Alleen het genot verbonden aan het drinken van een kopje koffie maakt dat we ons beter voelen. Dat maakt dat het humeur verbetert, wat – het is natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen – op zich al een positieve invloed heeft op de gezondheid. Op de keper beschouwd zou dus het stoppen met het drinken van een koffie zelfs een negatief effect op de gemoedsrust en dus mogelijk ook op de gezondheid kunnen hebben.

Syndicatie