Resveratrol supplementen kunnen kwaadaardige aandoeningen helpen bestrijden

Resveratrol supplementen kunnen kwaadaardige aandoeningen helpen bestrijden

Toch is nog niet bewezen dat chemische stof uit planten daadwerkelijk effectief is

Resveratrol maakt deel uit van een groep chemische stoffen uit planten die onder de verzamelnaam polyfenolen bekend staan. Deze stoffen zouden antioxiderende effecten hebben die het lichaam beschermen tegen een aantal kwaadaardige bedoeningen. Tegen welke kwaadaardige bedoeningen kan resveratrol ingezet worden?

Het lijstje is zeer lang, maar de wetenschap staat niettemin toch enig sceptisch tegenover een aantal werkingen die aan resveratrol toegeschreven worden. De meeste resveratrol supplementen zijn afkomstig uit een plant genaamd polygonum cuspidatum, maar ook uit rode wijn en blauwe druiven wordt resveratrol getrokken. De supplementen worden vervolgens ingezet tegen:

Hart- en vaatziekten, resveratrol werkt als ontstekingsremmer en kan ook LDL-cholesterol of ‘slechte cholesterol' bestrijden. Daarnaast zou resveratrol ook de vorming van bloedplaatjes en dus hartaanvallen helpen voorkomen.

Kanker, resveratrol zou de uitzaaiing van kankercellen voorkomen en tegelijkertijd ook het proces van de dood van kankercellen (apoptose) versnellen.

Alzheimer, resveratrol zou de zenuwcellen tegen beschadiging beschermen evenals de opbouw van plaatjes die de aandoening veroorzaken.

Diabetes, resveratrol helpt resistentie tegen insuline voorkomen (het lichaam wordt zo minder gevoelig voor het effect van het suikerverlagend hormoon in het bloed, resistentie voor insuline is een voorbode van diabetes).

Daarnaast zou uit studies blijken dat resveratrol sommige effecten van een ongezonde levensstijl kan helpen bestrijden en op die manier de levensduur verlengen. De wetenschap heeft daar echter zo zijn twijfels over. Uit proeven zou echter blijken dat muizen die met resveratrol werden behandeld langer leefden dan muizen die geen resveratrol-behandeling kregen.

Sommige wetenschappers geloven dat resveratrol het SIRT1 gen activeert, een biologisch mechanisme dat het lichaam lijkt te beschermen tegen de schadelijke effecten van zwaarlijvigheid en verouderingsverschijnselen. Tot dusver is er weinig onderzoek verricht naar de neveneffecten van resveratrol, maar schadelijke bijwerkingen zijn tot dusver nog niet vastgesteld. Voor de man in de straat is het echter vrij moeilijk om meer informatie over resveratrol vast te krijgen, vaak weet hij niet met zekerheid of het product wel degelijk effectief is en welke dosering hij moet gebruiken.

Syndicatie