Voedingssupplementen: resveratrol kan wel degelijk een heilzaam medisch effect hebben

Voedingssupplementen: resveratrol kan wel degelijk een heilzaam medisch effect hebben

Toch moet u niet alles geloven wat in verband met deze stof wordt vertelt

In de niet-officiële medische wereld wordt er vaak lyrisch gedaan over de resultaten die voedingssupplementen met resveratrol opleveren. Dat enthousiasme wordt door de officiële wereld slechts gedeeltelijk gedeeld. Daar wordt toegegeven dat het toedienen van resveratrol supplementen positieve effecten kan hebben, maar zijn vooral de beloften die op internet worden gedaan een doorn in het oog. Daar beloven sommige sites dat resveratrol werkelijk goed kan zijn voor vanalles en nog wat.

Het lijstje is indrukwekkend: resveratrol zou heilzaam zijn voor zowel kanker en hart- en vaatziekten als voor gewichtsverlies en zelfs verlengen van de levensduur. Uiteraard is dit sterk overdreven, het is zeker niet zo dat resveratrol een pass-partout wondermiddel is. Een aantal van die beloftes gedaan op enkele sites kunnen simpelweg niet waargemaakt worden.

Wat is resveratrol eigenlijk? Het betreft een chemische stof die deel uitmaakt van een serie stoffen die in planten wordt aangetroffen. De wetenschappelijke naam van deze groep stoffen is polyfenolen. Aan polyfenolen worden antioxiderende eigenschappen toegedicht, die het menselijk lichaam tegen een aantal schadelijke invloeden kunnen beschermen. De stof resveratrol wordt aangetroffen in blauwe duiven, maar ook in noten en in sommige bessen.

Het zal niemand verbazen dat resveratrol vanwege zijn positieve eigenschappen door de bedrijfswereld gecommercialiseerd wordt en dat in verschillende vormen. In veel gevallen zijn de voedingssupplementen op basis van deze stof afkomstig van de plant polygonum cuspidatum, die vooral in China en Japan voorkomt. Andere supplementen worden echter gemaakt van blauwe druiven of zelfs van rode wijn.

De medische eigenschappen van resveratrol zijn al langer bekend, maar worden duidelijk sterk overdreven. Zo lijkt het weinig waarschijnlijk dat het gebruik van de stof behulpzaam is bij het voorkomen van ziekten of bij het tegenhouden van de veroudering. In beide gevallen nemen de gebruikers op basis van resveratrol supplementen waarschijnlijk hun wensen voor werkelijkheid.

Uit verschillende wetenschappelijke studies is echter gebleken dat resveratrol de levensduur van cellen kan verlengen. In die zin is de stof zeker bruikbaar in de strijd tegen een aantal levensbedreigende aandoeningen. Toch zijn de effecten van de stof nog veel te weinig ondersteund door de resultaten van medisch onderzoek. Er werden al wat studies verricht, met positieve resultaten overigens, maar van echt spectaculaire uitslagen was zeker geen sprake. Wel bleek dat de neveneffecten van resveratrol zo goed als te verwaarlozen zijn. Aan het gebruik van supplementen op basis van deze stof zijn dus geen vervelende neveneffecten verbonden.

Syndicatie