Welke hoeveelheden aan creatine supplementen mag ik gebruiken?

Welke hoeveelheden aan creatine supplementen mag ik gebruiken?

Effecten van creatine verschillen naargelang van de leeftijd

Welke hoeveelheden aan creatine supplementen mag ik gebruiken?, is een veelgestelde vraag. Deze vraag wordt uiteraard het eerst gesteld door atleten, die hun prestaties hopen te verbeteren door de inname van extra hoeveelheden van deze stof. De vraag stellen naar de ideale hoeveelheid creatine is makkelijk, het antwoord formuleren een stuk moeilijker.

Heel wat atleten hebben al ervaren dat de inname van te grote hoeveelheden creatine via supplementen een negatief effect heeft. Creatine houdt namelijk water vast en wanneer dat in te grote mate gebeurt, kan dit de snelheid van sommige atleten aftoppen. De ervaring leert dat er verschillen zijn van persoon tot persoon.

De effecten van creatine verschillen bovendien naargelang van de leeftijd. Omdat er geen bewezen effecten zijn, kan er ook geen optimale dosis worden aangegeven. Gemiddeld krijgen we via ons dagelijks dieet 1 tot 2 gram creatine binnen. Wat supplementen betreft: sommige atleten nemen 10 tot 30 gram per dag als startdosis, om vervolgens terug te vallen op 2 tot 5 gram.

Syndicatie