Afkicken van overvloedig koffiedrinken kan een zware kater veroorzaken

Afkicken van overvloedig koffiedrinken kan een zware kater veroorzaken

Wie plots stopt met veel koffie te drinken, kan onder andere hoofdpijn krijgen

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

We weten allemaal wat er gebeurt bij uitbundig alcoholgebruik: de dag nadien zitten we met een kater opgezadeld. Maar niet alleen bier of wijn geven vervelende nevenverschijnselen. Afkicken van koffiedrinken kan namelijk eveneens een zware kater veroorzaken, hoewel weing mensen zich daar bewust van zullen zijn. We gebruiken hier het woord ‘kater’, hoewel de verschijnselen niet helemaal congruent zijn zoals bij alcohol.

Wie plots stopt met overvloedig veel koffie te drinken, kan onder andere hoofdpijn krijgen. Inderdaad, zoals ook bij een ‘gewone’ kater het geval is. Dat betekent dat cafeïne hoe dan ook een verslavend effect heeft, redenen te meer om voorzichtig om te springen met de consumptie van koffie. Volgens de American Heart Association zullen de ontwenningsverschijnselen ongeveer 12 tot 24 uur na het drinken van de laatste kop koffie opduiken.

Syndicatie