Alcohol: koffie helpt niet bij de bestrijding van een kater

Alcohol: koffie helpt niet bij de bestrijding van een kater

Voorkomen is beter dan genezen, probeer uw alcoholconsumptie te beperken

Wie vaak en graag een glas drinkt, zal ongetwijfeld vertrouwen zijn met wat een kater inhoudt. De symptomen zijn bekend: zware hoofdpijn, een droge mond en keel, een gevoel van misselijkheid. Een remedie voor het katergevoelen is nog altijd niet gevonden, hoewel de oude Grieken en Romeinen er al naarstig naar op zoek waren. De kater is eigenaardig genoeg het gevolg van het uitdrogen van het lichaam als gevolg van alcoholgebruik. Vaak wordt naar koffie als ultiem reddingsmiddel gegrepen.

Aaron Michelfelder, als dokter werkzaam aan het Loyola University Health System in het Amerikaanse Maywood, heeft een gouden raad voor al wie graag een glas (te veel) drinkt: ‘voorkomen is beter dan genezen, probeer uw alcoholconsumptie te beperken’. Het drinken van koffie heeft in ieder geval weinig of geen invloed op de gevolgen van overdreven alcoholgebruik. Hooguit zal de koffiedrinker opgepept worden en zal zijn gevoel van vermoeidheid gebruiken. Alcohol doet namelijk minder goed slapen.

Het advies om het alcoholgebruik te beperken klinkt uiteraard verstandig, maar zal voor de meeste drinkers toch aan dovemansoren komen. In de praktijk blijkt het erg moeilijk om een grens te trekken wanneer alcohol een kater veroorzaakt en wanneer niet. Dat is niet alleen afhankelijk van persoon tot persoon, maar ook van moment tot moment. Het menselijk lichaam is op sommige momenten beter tegen alcohol bestand dan op andere momenten. Misschien dus toch maar een koffietje drinken na een nachtje doorzakken?

Syndicatie