Alcoholisme: in het ergste geval is een levertransplantatie noodzakelijk

Alcoholisme: in het ergste geval is een levertransplantatie noodzakelijk

Zwaar drinken kan ook nog andere ernstige aandoeningen buiten levercirrhose veroorzaken

Zware drinkers lopen dat ze gevaar lopen op gevaarlijke aandoeningen, waarvan levercirrhose er eentje van is. Wie tot de risicogroep behoort - en dus regelmatig flink aan de fles gaat hangen - moet extra op zijn hoede zijn voor gezondheidsproblemen. Die blijven vaak lang onontdekt, om vervolgens in alle hevigheid toe te slaan. Een aandoening als levercirrhose komt veel vaker voor dan we zelf denken.

Symptomen die wijzen op levercirrhose duiken vaak slechts op wanneer de aandoening al ernstige proporties heeft aangenomen. Daarom is het aangewezen om regelmatig uw dokter te raadplegen wanneer u een drinker bent. Die zal via checkups en laboratoriumtesten een algemeen gezondsheidsbeeld vormen, echter met speciale aandacht voor de toestand waarin de lever zich bevindt.

Wordt bij zo'n checkup levercirrhose vastgesteld, dan zal u uw levenspartroon volledig moeten omgooien. Het drinken van alcholol worden dan niet alleen meer gevaarlijk, maar zelfs levensbedreigend. Wie aan levercirrhose lijdt, krijgt het dwingende advies om geen druppel drank meer aan te raken. Alleen op die manier is het mogelijk om de aandoening onder controle te krijgen.

Zwaar drinken kan ook nog andere ernstige aandoeningen buiten levercirrhose veroorzaken. Alcohol kan bijvoorbeeld de aderen doen verwijderen in het spijsverteringsstelsel. Dat kan lijden tot het onstaan van spataderen die kunnen gaan bloeden. Deze aandoening is misschien al even gevaarlijk als levercirrhose, zodat waakzaamheid geboden is.

Ook het risico op leverkanker mag niet worden onderschat. Mensen die lijden aan levercirrhose lopen een hoger risico op leverkanker. Maar levercirrhose kan ook al o zich levensbedreigend zijn, in zoverre dat een levertransplantie moet overwogen worden. Dergelijke ingreep is vanzelfsprekend erg duur, terwijl de medische wetenschap niet dadelijk staat te trappelen om mensen die zichzelf een levercirrhose hebben gedronken van een nieuwe lever te voorzien. Nieuwe levers zijn bovendien niet makkelijk te vinden, zodat niet-drinkers de voorkeur gaan krijgen boven zware drinkers met levercirrhose.

Uit bovenstaande zal blijken dat levercirrhose geen prettige aandoening is om mee kennis te maken. Daarom is het zaak om uw drinkgedrag - voor dat mogelijk is vanwege de verslavingsproblematiek - min of meer binnen de lijntjes te houden.

Syndicatie