Alcoholisme: vermijd omstandigheden waarbij alcohol wordt geschonken

Alcoholisme: vermijd omstandigheden waarbij alcohol wordt gedronken

Sommige omstandigheden werken het gebruik van alcohol in de hand, het komt er op aan om die te vermijden

Alcoholisme is een ziekte die moeilijk te bestrijden is. De meeste specialisten ter zake zijn van mening dat alleen niet volledig stoppen met drinken een oplossing is. Dat is onder andere de mening van Mark Willenbring, dokter en voormalig directeur van de afdeling ontwenning van het Amerikaans National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.

Sommige omstandigheden werken het gebruik van alcohol in de hand, het komt er volgens Willenbreng dan ook op aan om die te vermijden. Feestjes met vrienden die bekend staan om hun uitbundig drankgebruik, moeten dan ook kost wat kost vermeden worden. De algemene ‘ambiance' die daar heerst, kan zelfs de meest verstokte niet-drinker opnieuw aan de drank brengen.

Restaurantbezoek is een moeilijke zaak. In de meeste gevallen gaat een copieuze maaltijd par excellence gepaard met een aperitief, een paar glazen (uitstekende) wijn en een degustief. Voor fijnproevers is het moeilijk om zich alleen op het eten te concentreren en het hoofdstuk drinken aan anderen over te laten. Toch zal een probleemdrinker het natje moeten laten en zich tot het droogje te beperken. Er zijn nog andere omstandigheden die tot bijzondere waakzaamheid oproepen. Sommige drinkers associëren bepaalde omstandigheden automatisch met eten.

Dat kan gewoon ook de lunch thuis zijn, waar gewoontegetrouw steeds een goede fles wijn werd opengetrokken. Met die gewoonte zal kort en goed gebroken moeten worden, ook met een karaf water kan een maaltijd heel smaakvol zijn. Vers geperst jus d'orange kan de traditionele aperitief vervangen.

Een ander gevaarlijk moment is de televisie 's avonds. Televisiekijken met een paar biertjes of een paar glazen wijn kan best gezellig zijn, maar is voor een alcoholist terra non grata (of anders uitgedrukt: volledig taboe). In plaats van een drankje kan je bij de televisie ook iets knabellen. Uiteindelijk draait het toch allemaal om wat zich op het scherm afspeelt en zijn eten en drinken bijkomstig.

Tenslotte gaan ook roken en drinken goed samen. Het nuttigen van een paar pilsjes kan, in combinatie met een sigaretje of een sigaar, puur genieten zijn. Helaas wordt dit genot ontzegd aan mensen met alcoholproblemen. Stoppen met roken zou misschien het verstandigste zijn, maar uiteindelijk mag u zichzelf niet alles ontzeggen. Probeer dat sigaretje dus te roken zonder dat daar een pilsje bijhoort.

Syndicatie