Alcoholisme: wanneer is medicatie (Antabuse) noodzakelijk om te stoppen met drinken?

Alcoholisme: wanneer is medicatie (Antabuse) noodzakelijk om te stoppen met drinken?

Antabuse kan helpen, maar zal niet in alle gevallen werken

Alcoholisme is een ziekte als elke andere en bovendien zelfs eentje die moeilijk te genezen valt. Er zijn verschillende manieren om van alcohol te ontwennen, met het uiteindelijke afkickproces kan lang en pijnlijk zijn. Een belangrijke vraag is de volgende: wanneer is medicatie noodzakelijk om te stoppen met drinken? Het zal van de behandelende dokter afhangen om hieromtrent een oordeel te vellen. Bovendien zijn er verschillen van geval tot geval, niet elk drankprobleem heeft dezelfde omvang.

Mark Willenbring, dokter en voormalig directeur van de afdeling ontwenning van het Amerikaans National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, is van mening dat in ernstige gevallen niet mag worden geaarzeld en dat medicatie moet worden voorgeschreven. In ons land is Antabuse het meest bekende geneesmiddel om te genezen van alcoholisme. Antabuse kan inderdaad helpen bij de behandeling van alcoholisme, maar zal niet in alle gevallen werken.

Er zijn verschillende manieren om met Antabuse te werken. Er zijn de pillen die oraal moeten ingenomen worden. Wanneer de alcoholist toch drinkt, zal hij doodziek worden. Op die manier wordt de reflex aangekweekt dat iemand die Antabuse neemt en toch drinkt daar telkens flink voor wordt afgestraft. Het hoeft geen betoog dat iemand die aan alcoholisme lijdt, zal proberen aan te ontsnappen aan de werking van dit medicijn. Om toch te kunnen drinken, zal hij inname van de pillen gewoon stopzetten. Dat kan bijvoorbeeld stiekem gebeuren, door de pillen weg te gooien. Ogenschijnlijk zet de patiënt de behandeling verder, maar in werkelijkheid is hij daar al langer mee gestopt.

Antabuse kan bij zware gevallen van alcoholisme ook in het lichaam ingenaaid worden. Het effect is hetzelfde, de alcoholist zal als hij probeert te drinken opnieuw doodziek worden. Het is echter een publiek geheim dat alcoholisten zeer vindingrijk zijn om toch te kunnen blijven drinken. Sommigen slagen er in om de Antabuse ongemerkt uit hun lichaam te verwijderen.

Uiteindelijk is genezen van alcoholisme alleen mogelijk wanneer de alcoholist dat zelf echt wil. In sommige gevallen lukt het inderdaad om te genezen, in andere gevallen zal de alcoholist telkens opnieuw hervallen. Het gevecht tegen demon Alcohol (of de groene moeszjik, zoals de Russen de drankduivel noemen) kan lang en hard zijn.

Syndicatie