Ben ik al dan niet verslaafd aan alcohol?

Ben ik al dan niet verslaafd aan alcohol?

Welk zijn nog meer factoren die in de richting van een alcoholverslaving kunnen wijzen

U vermoedt – of uw omgeving doet dat alleszins - dat u met een alcoholverslaving hebt af te rekenen. Misbruik van alcohol betekent dat u ongezonde en zelfs gevaarlijke hoeveelheden alcohol tot u neemt. Alcoholverslaving of –misbruik kan verschillende vormen aannemen. Voorbeelden daarvan zijn het elke dag gebruiken van alcohol of het te veel drinken in één keer. Blijvend misbruik van alcohol kan leiden tot alcoholverslaving. In geval van alcoholverslaving bent u fysisch of mentaal verslaafd aan alcohol. U voelt een sterke en onweerstaanbare behoefte om te drinken, u moet ook drinken om uw weer goed te voelen.

U hebt een alcoholverslaving wanneer u aan drie of meer van de volgende symptomen voldoet:

U kan niet stoppen met drinken of zelfs niet controleren hoeveel u drinkt
U moet steeds meer drinken om hetzelfde effect (dezelfde graad van dronkenschap) te bereiken
U hebt afkickverschijnselen wanneer u stopt met drinken. Deze kunnen zeer verscheiden van aard zijn, onder andere een maag die overhoop ligt, zweten, trillen, angstgevoelens
U spendeert een groot deel van uw tijd aan drinken of aan het herstellen van dronken te zijn geweest, in het ergste geval hebt u zelfs uw activiteiten gestaakt om te kunnen drinken
U hebt al geprobeerd om te stoppen met drinken of om minder te drinken
U blijft drinken, ook al hebt u als gevolg van uw alcoholverslaving relatieproblemen en/of job- en fysische problemen

Alcoholverslaving of alcoholisme is een chronische aandoening. Het heeft niets te maken met zwakte of met een gebrek aan wilskracht. Zoals veel andere ziekten is het evolutiepatroon voorspelbaar, zijn de symptomen bekend en wordt de aandoening beïnvloed door genetische kenmerken en door uw levenssituatie.

Wat is te veel drinken?

Drinken en veel drinken zijn uiteraard relatieve begrippen. Alcohol maakt voor veel mensen een deel van hun leven uit, ze drinken regelmatig een wijntje, een pilsje of een borrel zonder daarom een alcoholverslaving te ontwikkelen. Dikwijls is het moeilijk vast te stellen dat u inderdaad een alcoholverslaving hebt.

De medische wetenschap maakt gebruik van een aantal vuistregels. Eén daarvan luidt dat u te veel drinkt als een vrouw meer dan 3 alcoholische consumpties gebruikt of meer dan 7 per week. Bij een man stelt zich mogelijk een probleem van alcoholverslaving bij het gebruik van 4 alcoholische consumpties per keer of 14 keer per week.

Volgende symptomen kunnen op een alcoholverslaving wijzen

’s Morgens drinken, alleen drinken, gedurende lange periodes dronken zijn
Overstappen tijdens het drinken, bijvoorbeeld van bier naar wijn met de bedoeling van natuurlijk sneller dronken te kunnen worden.
Het ontwikkelen van schuldgevoelens na te hebben gedronken.
Het moeten aanbieden van verontschuldigingen voor uw gedrag
Flessen drank wegstoppen of op verschillende plaatsen drank gaan kopen (om zo controle te vermijden)
Het krijgen van blackouts
U zorgen maken dat u niet genoeg alcohol hebt om de avond of het weekend door te komen

Syndicatie