Gecontroleerd alcoholgebruik kan eveneens negatieve gevolgen hebben

Gecontroleerd alcoholgebruik kan eveneens negatieve gevolgen hebben

 Volledig stoppen met drinken lijkt beste oplossing voor alcoholici

 Het farmaceutisch bedrijf Lundbeck werkt aan een nieuw medicijn dat alcoholisme beter onder controle helpt te krijgen. Het geneesmiddel, dat onder de merknaam nalmefene wordt ontwikkeld, zou het genot van het drinken bij verstokte drinkers wegnemen. Daardoor zou de kans kleiner worden dat ze grote hoeveelheden bier, wijn of sterke drank tot zich nemen.

 De eerste testen met het geneesmiddel zijn in ieder geval veelbelovend. In een testfase met 28 Finse mannen en vrouwen daalde het aantal dat er zwaar werd gedronken met 45%. Dat blijkt uit een onderzoek gevoerd door Biotie en de A-Clinic Foundation, een organisatie die door de Finse overheid wordt ondersteund. De resultaten van het onderzoek verschenen in het blad Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

 Hannu Alho, onafhankelijk coördinator of de testen die Lundbeck in Finland uitvoerde en tevens president van de International Society of Addiction Medicine, meent dat er een grote behoefte bestaat aan een dergelijk geneesmiddel. Volledig stoppen met drinken lijkt nochtans steeds beste oplossing voor alcoholici, zo menen andere medische wetenschappers. Gecontroleerd alcoholgebruik kan namelijk eveneens negatieve gevolgen hebben voor een aantal organen in ons lichaam.

Syndicatie