Kater na alcoholgebruik is gevolg van uitdroging

Kater na alcoholgebruik is gevolg van uitdroging

Overdreven drinken komt hoe dan ook neer op hersenbeschadiging

De consumptie van alcohol is al duizenden jaren oud, ook onze voorouders lustten wel een glaasje bier of wijn. De Germanen stonden bijvoorbeeld bekend om hun drinkgedrag, maar ook de Grieken gaven zich uitbundig over aan Dionysos. Of het nu in de oudheid was of in de 21ste eeuw: fors alcoholgebruik gaat steevast gepaard met een kater.

Een kater na alcoholgebruik is gevolg van uitdroging, zo merkt Aaron Michelfelder. Deze dokter, werkzaam aan het Loyola University Health System in Maywood, Illinois, heeft uitgebreid studiewerk verricht rond alcoholgebruik en de gevolgen er van. Het bloed wil de gifstof – in dit geval dus alcohol – zo snel mogelijk afvoeren. Om die afvoer optimaal te doen gebeuren, is vocht vereist. Dat vocht verlaat het lichaam, waardoor diegene die met een kater opgezadeld zit onvermijdelijk nadorst gaat krijgen.

Overdreven drinken komt hoe dan ook neer op hersenbeschadiging, waarschuwt Michelfelder. Voorkomen is in dit geval ook beter dan voorkomen. Hij adviseert dan ook om tijdens de consumptie van alcohol steeds voldoende water te drinken. Op die manier wordt dehydratie van het lichaam voorkomen. Bovendien wordt ook de werking van de alcohol afgeremd, waardoor de persoon in kwestie minder snel dronken zal worden.

Syndicatie