Meeste alcoholici zijn niet bereid om volledig te stoppen met drinken

Meeste alcoholici zijn niet bereid om volledig te stoppen met drinken

Vraag blijft of zware drinkers geïnteresseerd zijn om matig te leren drinken

Risico’s op terugval tot problematisch drinkgedrag blijven bovendien bestaan

De ontwikkeling door de Deense farmaceutische groep Lundbeck van een pil die de zin om veel alcohol te drinken vermindert, heeft heel wat discussies losgeweekt. Christian Haasen, professor aan de University of Hamburg’s Center for Interdisciplinary Addiction Research en een onafhankelijk adviseur bij de proefnemingen met nalmefene (het medicijn van Lundbeck), is overtuigd van het belang van het nieuwe medicijn. Hij baseert zich daarvoor vooral op de zware schade die alcoholverbruikt toebrengt.

Adron Harris, directeur van de University of Texas at Austin’s Waggoner Center for Alcohol & Addiction Research, stelt zich de vraag zware drinkers geïnteresseerd zijn om matig te leren drinken. De meeste alcoholici zijn niet bereid om volledig te stoppen met drinken. De risico’s op terugval tot problematisch drinkgedrag blijven bovendien bestaan.

De discussie zal waarschijnlijk blijven duren totdat de pil een tijdje op de markt is en zijn degelijkheid al dan niet heeft bewezen. Volgns een artikel in Alcohol & Alcoholism, het blad van de Britse Medical Council on Alcohol, blijft helemaal niets meer drinken de meest aangewezen methode om alcoholisme te bestrijden. De praktijk wijst tot dusver uit dat alcoholici die helemaal stoppen met drinken nog steeds de beste kansen hebben om te genezen.

Syndicatie