Meeste alcoholisten realiseren zich de omvang van hun probleem niet

Meeste alcoholisten realiseren zich de omvang van hun probleem niet

Het kan heel moeilijk zijn om een alcoholist er van te overtuigen een ontwenningskuur te volgen

Verslaving aan alcohol kan iets verschrikkelijks zijn, in de loop van de jaren zijn er wereldwijd honderdduizenden mensen gestorven als het gevolg van alcoholmisbruik. Om zich te laten behandelen, moet de persoon in kwestie er zich terdege van bewust zijn dat hij of zij een probleem heeft. Hier wringt echter het schoentje, want vaak is het onbegonnen werk iemand er van te overtuigen van zijn of haar alcoholisme.

De meeste alcoholisten realiseren zich dus de omvang van hun probleem niet, waardoor het ook niet mogelijk is om een therapie op te starten. Bovendien twijfelen die alcoholisten die zich wel bewust zijn van hun probleem er aan of een behandeling wel zoden aan de dijk gaat brengen. Dat is overigens geen uitsluitend Europees probleem, ook in de Verenigde Staten ligt de zaak moeilijk.

Het kan heel moeilijk zijn om een alcoholist er van te overtuigen een ontwenningskuur te volgen. De Amerikaanse Substance Abuse and Mental Health Services Administration beschikt over cijfers waaruit moet blijken dat van de 7,50 miljoen alcoholisten die het land telt er maar tussen 1 en 2% van overtuigd is dat er iets aan hun probleem kan worden gedaan. Minder dan 10% gelooft bovendien dat er iets ernstigs aan de hand is.

Syndicatie