U hebt goed gehoord: rode wijn is goed voor het gehoor

U hebt goed gehoord: rode wijn is goed voor het gehoor

Resveratrol helpt het gehoor te beschermen

Drinkt u regelmatig een glaasje rode wijn? In dat geval is de kans groot dat er niets met uw gehoor aan de hand is. U hebt goed gehoord: rode wijn is goed voor het gehoor. Dat leert ons een recent verschenen Amerikaanse studie. Die baarde nogal wat opzien, want niemand zal hebben verwacht dat er een band bestaat tussen ons gehoor en de consumptie van rode wijn. Een woordje uitleg is hier ongetwijfeld op de plaats.

Resveratrol helpt het gehoor te beschermen, tot die conclusie kwamen de Amerikaanse onderzoekers. Die resveratrol is ruimschoots aanwezig in rode wijn. Hoe één en ander juist in zijn werk gaat, wordt momenteel nog onderzocht. Maar is er meer aan de hand: resveratrol blijkt ook een rol te spelen in het verouderingsproces. Het is wat voorbarig om te zeggen dat rode wijn ons langer jong blijft houden, maar feit is dat we van resveratrol nog niet alles weten.

In vino vero, zo luidde een spreekwoord van de Romeinen. Het drinken van wijn is niet alleen een culinair gegeven, het kan ook de gezondheid ten goede komen. Voorwaarde is uiteraard dat matigheid wordt betracht. Zware drinkers kunnen zowel geestelijk als fysiek zware problemen krijgen. Iedereen kent in zijn omgeving wel voorbeelden van mensen die als gevolg van overdreven alchoholgebruik aan de rand van de afgrond zijn gebracht.

Maar matig gebruik van alcohol in het algemeen en wijn in het bijzonder lijkt vooral positieve effecten voor de gezondheid te hebben. Iedereen heeft al wel eens horen vertellen dat vooral rode wijn goed is ons lichaam. Dat is inderdaad ook zo, maar aan het drinken van wijn zijn nog andere positieve punten verbonden wat de gezondheid betreft. Of met andere woorden: drink gerust een glaasje (witte of rode) wijn, maar wees altijd matig in het alcoholgebruik.

Syndicatie