Veelbelovende nieuwe pil in de maak voor de bestrijding van alcoholisme

Veelbelovende nieuwe pil in de maak voor de bestrijding van alcoholisme

 Geneesmiddel blokkeert signalen die drinken van alcohol als aangenaam ervaren

 Er is een veelbelovende nieuwe pil in de maak voor de bestrijding van alcoholisme. Ze wordt ontworpen door de Deense farmaceutische groep Lundbeck en blokkeert de signalen die drinken van alcohol door ons lichaam als aangenaam doet ervaren. De medische wereld reageert in ieder geval voorzichtig positief. In geval van succes kan een belangrijke stap zijn gezet in de bestrijding van alcoholisme.

 De voorlopige werknaam van het nieuwe medicijn is nalmefene. Volgens de onderzoekers zou het erg snel zijn alvorens de pil op de markt wordt gebracht. Er wordt daarbij gedacht aan 2012. Het zou de eerste keer in 15 jaar zijn dat er een nieuw geneesmiddel op de markt komt dat geschikt is om succesvol te worden ingezet in de strijd tegen alcoholisme.

 De huidige generatie geneesmiddelen – zoals   Antibuse bijvoorbeeld – is er op gericht om mensen die gestopt zijn met drinken te helpen volhouden. Nalmefene richt zich echter op het reduceren van de inname van de hoeveelheden alcohol zonder dat er sprake hoeft te zijn van algemene geheelonthouding. Daarmee wordt de opdracht van organisaties als de Anonieme Alcoholisten niet noodzakelijk overbodig, maar het nieuwe geneesmiddel zou wel veel spectaculairdere resultaten kunnen voorleggen in strijd tegen het alcoholisme.

Syndicatie