In welke mate beschadigt het drinken van alcohol de hersenen?

In welke mate beschadigt het drinken van alcohol de hersenen?

Effect van alcohol op de hersenen kan worden vergeleken met een slag door een voorhamer

Aaron Michelfelder, als dokter werkzaam aan het Loyola University Health System in het Amerikaanse Maywood, heeft een welomschreven visie over het fenomeen kater. Hij spreekt van een duidelijke hersenbeschadiging, waarbij een deel van de aangerichte schade zal worden hersteld en een deel niet. Het is wel degelijk zo dat alcohol heel wat schade kan aanrichten.

In welke mate beschadigt het drinken van alcohol de hersenen? Dat hangt uiteraard af van de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd. Het regelmatig drinken van grote hoeveelheden alcohol heeft echter een vernietigend effect op de hersenen, laat daar weinig twijfels over bestaan. Michelfelder dringt er daarom op aan om steeds matig te zijn in het alcoholgebruik.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien is matig alcoholgebruik een rekbaar begrip. De wetenschap gaat uit van een maximum van vijf alcoholische dranken over een periode van drie uur voor mannen en drie alcholische dranken over dezelfde periode voor vrouwen. Het effect van te veel alcohol op de hersenen kan volgens Michelfelder worden vergeleken met dat van een slag door een voorhamer op het hoofd. Een gewaarschuwde man of een gewaarschuwde vrouw zijn er zeker in dit geval twee waard. 

 

Syndicatie