Zelfhulp bij alcoholproblemen: hoe bouw ik mijn drinkgedrag af?

Zelfhulp bij alcoholproblemen: hoe bouw ik mijn drinkgedrag af?

Stelselmatig minder alcohol drinken zal symptomen van afkicken milderen

Alcoholproblemen worden vaak toegedekt, zodat de buitenwereld er zo min mogelijk van merkt. Een zware drinker of drinkster zal dat in veel gevallen in het geheim doen, ook al om niet met het probleem te worden geconfronteerd. Een regelmatig terugkerend symptoom van alcoholisme is de ontkennning van het probleem (Ik? Ik heb mijn drinkgedrag volledig onder controle).

Iemand kan jarenlang drinken zonder dat het problematisch wordt, maar op een bepaald gaan symptomen opduiken die in de richting van alcoholisme wijzen. Een bekend symptoom is dat van het oceanisch gevoelen. Na een periode van dagenlang drinken zal de alcoholist(e) zich een in roes bevinden die wel enkele dagen kan aanhouden en die niet gepaard hoeft te gaan met extra alcoholgebruik. Een algemeen gevoel van welbehagen, zo kan dit oceanisch gevoelen omschreven worden.

Uiteraard blijft dit gevoelen niet eeuwig duren, de klap komt doe dan ook. Op een bepaald moment gaat het lichaam abstinentieverschijnselen vertonen, in de vorm van slapeloosheid, zweten, krampachtige verschijnselen enzovoort. Deze symptomen verschillen van persoon tot persoon. Wie deze symptomen bij zichzelf of bij iemand in zijn omgeving vaststelt, weet dat het tijd is om in te grijpen.

De meest logische manier om een alcoholprobleem op te lossen, is om beroep te doen op medische hulp. Nochtans gaan heel wat alcoholisten deze oplossing afwijzen. Dat is logisch ook, niemand geeft graag zijn eigen falen toe. Er spelen echter ook andere factoren een rol, bijvoorbeeld sociale. Iemand die weken of zelfs maanden van zijn werk moet weg blijven wegens alcoholproblemen, loopt het risico om dat werk kwijt te raken. Hierdoor dreigt de persoon in kwestie in een straatje zonder einde te belanden.

Zelfhulp bij alcoholproblemen is altijd mogelijk, maar ligt nog steeds moeilijk. Een man of vrouw die drinkt, gaat zelden voor zichzelf toegeven dat er een probleem is. Alleen overtuigde sterke karakters (voor we deze term teminste mogen gebruiken) moeten in staat worden geacht om het probleem op te lossen. Het vervelendste zijn het opvangen van de eerste afkickverschijnselen. Die kunnen met matig alcoholgebruik worden opgevangen, waarbij het uiteraard zaak is om niet opnieuw over de schreef te gaan. Een rigoureus afbouwen van het alcoholgebruik biedt een oplossing, maar deze aanpak is niet iedereen gegeven. Wie zich niet zeker voelt van zijn stuk, kan daarom toch beter beroep doen op medische hulp.

Syndicatie