Toenemend aantal gevallen van autisme valt moeilijk te verklaren

Toenemend aantal gevallen van autisme valt moeilijk te verklaren

Aantal gevallen van autisme op enkele jaren tijd met ongeveer een kwart gestegen in Verenigde Staten

De afgelopen jaren is er heel wat te doen geweest over het feit of het al niet verantwoord is om oudere mannen nog vader te laten worden. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat mannen op een zekere leeftijd meer DNA-mutaties doorgeven aan hun kinderen. Het aantal doorgegeven mutaties ligt in ieder geval hoger dan bij jongere mannen. Maar welke conclusies kunnen daaruit getrokken worden?

Mogelijk is er een verband met het toegenomen aantal van autisme dat tegenwoordig wordt vastgesteld. Alexey Kondrashov, professor evolutionaire biologie aan de University of Michigan in Ann Arbor, sluit in ieder geval deze mogelijkheid niet uit. Iemand die op 20-jarige leeftijd vader wordt, geeft ongeveer 15 mutaties door aan zijn kind, bij een man van 40 jaar is dat al opgelopen tot 65 mutaties.

Van moederskant worden veel minder mutaties doorgegeven, gemiddeld zou het gaan om ongeveer 15 mutaties. Het totaal aantal mutaties is wat de vrouw betreft eveneens afhankelijk van de leeftijd, maar het aantal ligt in ieder lager dan wat door de man wordt doorgegeven.

Feit is dat storingen uit het autistisch spectrum meer en meer gesignaleerd worden. Het toenemend aantal gevallen van autisme valt moeilijk te verklaren, het gaat echter niet op om ze allemaal op rekening van mutaties doorgegeven via mannelijk sperma te schrijven. Deze factor kan volgens Kondrashov inderdaad wel een rol spelen in het verhaal.

Het aantal gevallen van autisme is op enkele jaren tijd met ongeveer een kwart gestegen in Verenigde Staten en dezelfde ontwikkeling valt ook in Europa te onderkennen. Hierbij mag echter niet uit het oog worden verloren dat de medische wetenschap meer aandacht heeft voor het opduiken van storingen uit het autistisch centrum. Er is dus in ieder geval meer studiewerk vereist om de juiste oorzaken van de toename van het aantal gevallen van autisme te bepalen.

Syndicatie