Bezorgheid over uiterlijk belangrijkste oorzaak van eetstoornissen bij jonge meisjes

Bezorgheid over uiterlijk belangrijkste oorzaak van eetstoornissen bij jonge meisjes

Schoonheidsideaal in belangrijke mate mee verantwoordelijk voor eetstoornissen zoals boulemie, Anorexia Nervosa enzovoort

De pubertijd is voor iedereen een moeilijke leeftijd, de overgang van kind naar man of vrouw is geen makkelijk proces. Catherine Steiner-Adair, directeur opvoeding en preventie aan het Klarman Eating Disorders Center bij het McLean Hospital in Amerikaanse Belmont in de staat Massachussetts, is van mening dat vooral veel jonge meisjes zich niet meer goed hun vel voelen. Al op relatief jonge leeftijd gaan ze denken aan het volgen van een dieet.

Bezorgheid over hun uiterlijk is de belangrijkste oorzaak van eetstoornissen bij jonge meisjes. Die vrezen namelijk dat ze niet mooi genoeg zijn, onder andere vanwege een (vermeend) te veel aan kilo’s. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 50% van de pubermeisjes slanker wil zijn (zo slank als een den, opmerking van de auteur). Dat is geen echt gezonde situatie.

Het schoonheidsideaal is namelijk inbelangrijke mate mee verantwoordelijk voor eetstoornissen zoals boulemie, Anorexia Nervosa enzovoort. Jonge meisjes gaan overdreven inspanningen doen om toch maar aan dat schoonheidsideaal te kunnen beantwoorden, met alle gevolgen van dien. Het probleem bestrijden is niet zo makkelijk, het idee van een te veel aan kilo’s zit er vaak heel diep ingebakken.

Syndicatie