De rode kleur in sommige voedingsproducten kan afkomstig zijn van verpletterde kevers

Dactylopius coccus duikt elders regelmatig op in fruitsap en yoghurt

Zijn insecten eetbaar? Af en toe lezen we in de pers dat dit wel degelijk het geval  is, maar diegenen die beseffen dat ze daadwerkelijk insecten hebben gegeten, zijn op de vingers van één hand te tellen. Niemand zal er aan denken om wormen of kevers te eten, maar toch valt het niet uit te sluiten dat u laatstgenoemde insecten al eens op het menu hebt gevonden. De rode kleur in sommige voedingsproducten is namelijk afkomstig van verpletterde kevers.  

Dactylopius coccus duikt in sommige regio's regelmatig op in fruitsap en yoghurt. Het betreft meer bepaald een Afrikaans keversoort, waarbij het gemalen abdomen van de vrouwelijke exemplaren als carmine, een helrood kleurmiddel, als additief in de voedingssector wordt gebruikt. Ook in rode snoepjes is carmine vaak aanwezig, vooral in de Verenigde Staten. Niemand is ooit ziek geworden van dit product, zodat hier het spreekwoord ‘wat niet weet niet deert’ alleszins geldt.

De producten in de supermarkten moeten in de ogen van de consumenten zo goedkoop mogelijk zijn, waarbij kwantiteit vaak de voorkeur krijgt op kwaliteit. Vooral in verpakte voedingsproducten zitten nogal wat ingrediënten die vaak meer schadelijk dan bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Vaak zijn verpakte voedingsproducten erg rijk van vetstoffen en aanverwante stoffen. Vetstoffen zijn niet bepaald ‘top of the bill’ als het op gezondheid aankomt.

In veel gevallen hebben vermelde ingrediënten meer te maken met scheikunde dan met voeding. Wie probeert te achterhalen welke ingedriënten aan een bepaald product werden toegevoegd, zal vaak van een kale reis thuiskomen. Op de verpakking staat niet altijd even duidelijk vermeld wat er precies in het vermelde product werd verwerkt. De marketeers hebben namelijk een manier gevonden om te ontsnappen aan de verplichting aan te geven wat er precies als additieven en/of in de verpakking werd verwerkt. Een label zegt tegenwoordig niet alles meer.

Syndicatie