Dieet: caloriearme drankjes leiden niet noodzakelijk tot gewichtsverlies

Dieet: caloriearme drankjes leiden niet noodzakelijk tot gewichtsverlies

Amerikaans onderzoek wijst uit dat dieet van spuitwater dikwijls het omgekeerd resultaat oplevert

Het drinken van caloriearme drankjes leidt niet noodzakelijk tot gewichtsverlies, zo blijkt uit een nieuwe studie. Amerikaans onderzoek wijst namelijk uit dat een dieet van spuitwater dikwijls het omgekeerd resultaat oplevert. Dat klinkt misschien eigenaardig, maar deze vaststelling wordt wel door de resultaten van het onderzoek bevestigd.

Het is dus een misverstand te denken dat spuitwater drinken logischerwijs doet afvallen. Uit een studie uitgevoerd aan het University of Texas Health Science Center bleek dat mensen die gedurende zeven jaar een spuitwaterdieet volgden 41% meer kans hadden op overgewicht dan mensen die dit niet deden. Voor dit op het eerste gezicht toch vrij eigenaardige fenomeen was een duidelijke reden beschikbaar: ‘dieetdrinkers' gingen zich meestal aan overeten bezondigen.

Vanwege het besef dat ze door het drinken van spuitwater x aantal calorieën hadden bespaard, gingen veel van deze ‘dieetdrinkers' zich te buiten aan pizza, koekjes of andere etenswaren die hun veel meer calorieën opleverden dan ze eerst waren kwijtgespeeld.

Ook het toch zich nemen van kunstmatige zoetstoffen - waardoor het suikergebruik wordt beknot - in drank zou een averechts effect hebben. De Texaanse onderzoekers kwamen namelijk tot de conclusie dat kunstmatige zoetstoffen de zin naar nog meer zoetigheid stimuleerden. In de ‘tweede ronde' werd dan de voorkeur gegeven aan de ‘real thing', zodat er in plaats van het surrogaat naar echte suikerproducten werd gegrepen.

Wat is de oplossing voor dit probleem? Drink water, koffie of thee zonder zoetstoffen. Is de drang naar zoetstoffen toch te groot? In dat geval kan een half theelepeltje suiker (dat maar 7 calorieën bevat) toch genoegdoening schenken. Sommige mensen kunnen ook maar niet wennen aan de smaak van gewoon water. In dat geval kan water worden gedronken waar een smaakje aan is toevoegd, smaakje dat echter niets met suiker te maken heeft.

Wat is de conclusie van het onderzoek? Veel mensen maken zichzelf wat betreft dieetdranken iets wijs. Het heeft echter weinig zin om zichzelf een rad voor de ogen te draaien. Een dieet moet rigoureus worden gevolgd, anders heeft het geen zin om een dieet te volgen.

Syndicatie