Dieet: hoe raak ik mijn buikje kwijt?

Dieet: hoe raak ik mijn buikje kwijt?

Mensen op middelbare leeftijd moeten er zich soms bij neerleggen dat er wat kilo’s bijkomen

Het vaker voor dan je denkt: mensen van middelbare leeftijd die op de juiste manier eten en leven, maar die toch dikker worden. Dat dikker worden, vertaalt zich vaak in het opduiken van een buikje. Zelfs het volgen van een dieet of extra sportieve inspanningen volstaan in sommige gevallen niet om dat buikje weg te krijgen. Wat zijn dan nog de alternatieven?

Op de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat ons lichaam verandert met het ouder worden. Een 40-plusser kan moeilijk verlangen dat hij nog een even strak lichaam heeft als een een 21-jarige. Maar toch zijn er een paar manieren van aanpakken die mogelijk wat beterschap kunnen brengen. Eén daarvan is om de manier van eten te wijzigigen. In plaats van traditioneel drie maaltijden per dag te eten, kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld om de drie of vier uur iets te eten. Eet nooit ’s avonds te laat. Hoe later je eet, hoe lichter het eten moet zijn.

Ook een goede uitgebalanceerd dieet kan een stap in de goede richting betekenen. Daarbij kan bijvoorbeeld de keuze van het soort vet belangrijk zijn. Kies voor vet van de hoogste kwaliteit, niet voor palmolie. Ook op het vlak van proteïnen is voorzichtigheid geblazen: niet te veel vlees.

Lichaamsbeweging blijft belangrijk, maar die kan met de leeftijd aangepast worden. Veel mensen blijven jarenlang dezelfde sport beoefenen. Boven de 40 zijn vetcellen niet geneigd om snel te verdwijnen, ook al omdat ze gewend zijn aan het feit dat iemand elke week gaat joggen of tennissen. Verras de vetcellen daarom eens met een totaal andere aanpak. U mag uiteraard blijven joggen of tennissen, maar beginnen aan een totaal nieuwe vorm van lichaamsbeweging kan een verrassingseffect meebrengen.

Uiteraard kan het geen kwaad om meer lichaamsbeweging te gaan doen. Eén keer per week extra gaan joggen of naar de fitnessclub gaan, kan ook helpen om het verschil te maken. Werken met gewichten kan ook helpen, want spieren verbranden meer calorieën dan vet.

Uiteindelijk blijft het probleem van het buikje over. Gaat dat verdwijnen of gaat het niet verdwijnen? Misschien is het toch beter om er u bij neer te leggen dat er altijd wel een lichte verhoging ten opzichte van uw maag zal blijven. Het verschijnsel is hoe dan ook voor een stuk lichaamsgebonden.

Sommige experts adviseren meer slaap om van overtollig lichaamsgewicht – zoals dat in een buikje zit opgeslagen – af te raken. Achterliggende filosofie is dat oververmoeide mensen meer last hebben van honger en dus meer zullen eten. Of deze vaststelling inderdaad klopt, zult u voor uzelf moeten uitmaken. Mogelijk is er een verband tussen beiden, mogelijk ook niet.

In ieder geval lijkt het verstandig om alleszins op tijd te eten, zodat de nachtrust niet in gevaar komt. Uiteindelijk zal het al dan niet wegwerken van een buikje ook met de factor geluk te maken hebben. Bij sommige mensen (mannen zowel als vrouwen) lukt het wel, bij anderen niet.
 

Syndicatie