Dieet: Verenigde Staten willen gebruik van zout in restaurants en in verpakt voedsel limiteren

Verenigde Staten willen gebruik van zout in restaurants en in verpakt voedsel limiteren

U.S. Food and Drug Administration wil risico's op hart- en vaatziekten reduceren

De druk op de U.S. Food and Drug Administration om de consumptie van zout in de Verenigde Staten te beperken, blijft groot. Het Congres wil dat de FDA nieuwe beperkingen oplegt wat betreft het gebruik van zout in restaurants en in verpakt voedsel. De U.S. Food and Drug Administration kan zo de risico's op hart- en vaatziekten reduceren, zo meent de overheid.

Volgens de eigen cijfers verstrekt door de U.S. Food and Drug Administration gebruiken de Amerikanen per kop ongeveer 50% meer zout dan algemeen wordt voorgeschreven. Daardoor zou het mogelijk moeten zijn om het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten op jaarbasis met 100.000 te reduceren. Laatstgenoemde schatting is afkomstig van een rapport dat door het Institute of Medicine, een non-profit organisatie en dus van onverdacht allooi, werd uitgegeven.

In het verleden heeft de U.S. Food and Drug Administration altijd een beroep gedaan op de vrijwillige medewerking van de betrokken partijen, maar dat blijkt duidelijk onvoldoende te zijn. Hoewel de negatieve gevolgen van een te grote zoutconsumptie bekend zijn, verbruiken de Amerikanen met z'n allen nog steeds te veel zout. De vraag om op vrijwillige basis die consumptie terug te schroeven, heeft tot dusver niet zo veel resultaten opgeleverd. Het zijn op de eerste plaats restaurants en verpakte voeding die verantwoordelijk zijn voor het te veel aan zou dat de gemiddelde Amerikaan binnen krijgt.

Uit het rapport van het Institute of Medicine blijkt dat sommige fastfoodketens tot driemaal het aanbevolen gehalte aan zout in hun maaltijden serveren. De U.S. Food and Drug Administration merkt daarbij op dat al 40 jaar geleden het verband tussen zoutgebruik en hart- en vaatziekten werd aangetoond. Sindsdien is er dus nog niet zo heel veel gebeurd. Ondanks hardnekkige inspanningen zijn de Verenigde Staten er dus niet in geslaagd om het zoutverbruik terug te dringen. Blijkbaar zijn de Amerikanen op een bepaalde manier verslaafd aan zout.

Hoe zit het met een mogelijke verslaving van de Europeanen aan zout? Concrete cijfers over de zoutconsumptie zijn hier niet voor de hand liggend, ze zijn eigenlijk niet onmiddellijk beschikbaar. Hoewel het verbruik van zout hier fors is afgenomen in vergelijking met het verleden, zitten we waarschijnlijk nog steeds ruimschoots boven de toegelaten drempel. Of er ook hier beperkende maatregelen nodig zijn? Waarschijnlijk wel. In ieder geval wordt de evolutie over de zoutconsumptie in de Verenigde Staten op de voet gevolgd.

Syndicatie