Een dieet is voor het leven

Het woord dieet komt van van het Griekse woord diatia, wat 'leefregel' wil zeggen

Onder dieet wordt voeding verstaan, met specifieke vereisten voor een persoon.die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu.

Met onderscheidt het voedingsstofbeperkte dieet en het voedingsverrijkte dieet.

Een voedingsstofbeperkt dieet of liever energiebeperkt dieet heeft gewichtsverlies tot doel.

Het voedingsstofverrijkt of beter het energieverrijkte dieet beoogt op zijn beurt gewichtstoename.

Het energiebeperkte dieet is ronduit het populairst zodat de term dieet quasi synoniem hiervoor is. Verlies echter niet uit het oog dat diëten behalve gewichtsverlies ook gewichtstoename kan nastreven.

In de media komt u quasi enkel het dieet vanwege gewichtsproblemen tegen.

Men komt aan door meer te eten dan dat men verbrandt. Ieder pondje komt immers door het mondje.

Om af te vallen dient u logischerwijze minder te eten dan uw lichaamsbouw, gewicht en geslacht vereist.

De meest eenvoudige aanpak is minder koolhydraten te eten en minder kalorierijk te drinen. Door de band heen brengt light-voedsel weinig zoden aan de dijk, bevalve light-frisdranken of light-margarine, die anders bijzonder kalorierijk zijn.

De maatstaf in een dieet is de BMI of de Body Mass Index. Uit de berekening van de Body Mass Index kan men de juiste balans afleiden.

De BMI = gewicht in kg / lengte in cm in het kwadraat

Let wel, het geslacht speelt ook een rol omdat vrouwen meer vetcellen hebben dan mannen.

De meeste diëten leggen de focus op gewichtsvermindering. Mensen die willen vermageren kunnen in korte tijd veel gewicht te verliezen. Dit is echter geen goede werkwijze voor de lange termijn.

Wanneer men immers stopt met dit specifieke dieet, zal men snel het originele gewicht herwinnen omdat men het eetpatroon niet structureel aanpast.

Het dieet is dus voor het leven. Neem dat alvast als uitgangspunt als u wil afvallen. Zie er ook het positieve van in. Minder kalorierijk eten wil niet zeggen minder smakelijk eten.

Het betere dieet zal dan ook bestaan uit een gebalanceerde voeding en beweging. Beweging heeft pas nut indien u minimaal 3 keer per week gedurende toch een halfuurtje sport.

Meer spiermassa zorgt voor meer verbranding en maakt dat men beter op gewicht kan blijven. Diëten is dus meer dan voeding. Het is een actief levenspatroom.

Een dieet wil per set zeggen zo min mogelijk eten. Het darmstelsel is gebaat bij een goede werking en 3 maaltijden zijn essentieel. Sla het ontbijt niet over en drink vrij veel water (1,5 liter tot 2 liter water per dag). Tussendoortjes zijn prima maar grijp eerder naar een appel dan naar een chocoladereep.

Vermijd een maaltijd tot 3 uur voor het slapen gaan. Tijdens de slaap werkt het metabolisme langzamer en wordt er minder verbrand.

Diëten is een verandering voor het leven. Het vergt moed en doorzetting om deze beslissing te nemen en te volharden. Echter, uw gezondheid is er sterk door gebaat. En éénmaal u deze nieuwe manier van leven eigen maakt, valt het best mee.

Syndicatie