Gezond eten kan stemming helpen verbeteren, Atkins dieet minder geschikt

Mensen die meer koolhydraten en minder vet eten zijn beter gezind

Gezond eten kan de stemming helpen verbeteren, zo blijkt uit een recente studie. Mensen die meer koolhydraten en minder vet eten zijn beter gezind dan mensen die meer minder koolhydraten en meer vet eten. Wie goed op zijn voeding let, zal dus zijn humeur zien verbeteren. Als referentie werd verwezen naar het Atkins dieet, een dieet van minder koolhydraten en meer vet.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 106 obesitas-lijders in Australië, waarbij de conclusie luidde dat wie meer koolhydraten en minder vet at na een jaar minder boos, depressief en verward was dan dat deel van de studiegroep die minder koolhydraten en meer vet at. Bij dat dieet rijk aan koolhydraten en vet werd onder andere brood, pasta en rijst gegeten. Diegenen die minder koolhydraten en meer vet aten, kregen onder andere meer zuivelproducten voorgezet.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het blad Archives of Internal Medicine. Uiteindelijk bleek dat beide dieetvormen effectief waren in het realiseren van gewichtsverlies. Het verschil zat echter in de stemmingen bij de twee verschillende groepen. Diegenen die minder koolhydraten en meer vet aten, hadden meer last van humeurstoornissen dan zij die koolhydraten en minder vet aten. De studie werd uitgevoerd door een team van dieetexperts van Australia's Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation.

De resultaten van het onderzoek gaan lijnrecht in tegen die van een eerder onderzoek, waaruit zou gebleken zijn dat beide dieetvormen qua humeur geen verschillen maakten. Dat blijkt dus wel zo te zijn, hoewel allesbehalve duidelijk waarom dit het geval is. Meer onderzoek op dat vlak is sowieso nodig.

Het team onder leiding van Grant Brinkworth stelde alleen maar vast dat minder koolhydraten en meer vet een negatieve invloed op het humeur kan hebben, afgezien van de effecten van gewichtsverlies. Het verlies van gewicht bleek dus niet in staat om een positief effect op het humeur uit te oefenen. Overigens bevatten beide dieetvormen dezelfde hoeveelheid calorieën. Het kan dus niet zo zijn dat de calorieën het verschil maken. Deelnemers aan het dieet rijk aan koolhydraten en minder aan vet haalden hun energie uit een dieet van 10 keer de koolhydraten, de helft van het vet en minder proteïnen dan deze met een dieet minder rijk aan koolhydraten en meer aan vet.

Syndicatie