Het drinken van veel koffie doet mensen niet harder werken

Het drinken van veel koffie doet mensen niet harder werken

Het verschil tussen amfetamines en koffie wat geleverde prestaties betreft, is opmerkelijk

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

Het drinken van veel koffie doet mensen niet harder werken, in tegenstelling misschien tot wat algemeen wordt aangenomen. Vaak wordt op het werk een koffiepauze ingelast, kwestie van de medewerkers tot betere prestaties aan te sporen. Van koffie wordt namelijk een stimulerend effect verwacht, maar dat blijkt tussen niet het geval te zijn. De wetenschap heeft zodoende weer een misverstand uit de weg geruimd.

Het verschil tussen amfetamines en koffie wat geleverde prestaties betreft, is opmerkelijk. De University of British Columbia gaf 40 ratten in een eerste fase van een proefproject amfetamines, in een tweede fase cafeïne. De amfetamines deden de muizen harder werken, de cafeïne had echter geen enkel effect. Betekent dit dat de koffiepauze in onze bedrijven moet worden afgeschaft? Zo ver zouden we niet gaan, maar opletten is toch geblazen.

Syndicatie